artikel

Onderzoekers maken zonnecel van vel papier

bouwbreed

Onderzoekers van het Massachusetts Institute of Technology (MIT) zijn erin geslaagd een papieren zonnecel te maken. Het actieve materiaal is aangebracht op speciaal papier met een weefsel als drager. Het rendement van de papieren zonnecel bedraagt momenteel ruim 1 procent. Een verbetering van het actieve materiaal, dat op de papieren drager wordt gedampt, moet het […]

Onderzoekers van het Massachusetts Institute of Technology (MIT) zijn erin geslaagd een papieren zonnecel te maken. Het actieve materiaal is aangebracht op speciaal papier met een weefsel als drager.

Het rendement van de papieren zonnecel bedraagt momenteel ruim 1 procent. Een verbetering van het actieve materiaal, dat op de papieren drager wordt gedampt, moet het rendement vergroten. De damp is ruim 120 graden Celsius heet. Volgens de onderzoekers van het Amerikaanse instituut kan het om die reden op een groot aantal ondergronden worden aangebracht, inclusief papier. In theorie zou dat op elk velletje kunnen.

In de praktijk lukt dat nog niet, omdat de actieve laag in vijf stappen moet worden aangebracht. Het opdampen moet nog in een vacuümkamer gebeuren.

Reageer op dit artikel