artikel

‘Krimp onderbelicht in koopmarkt’

bouwbreed

Arnhem – De stagnerende vraag naar koopwoningen is niet alleen het gevolg van de financiële crisis en de terughoudendheid van banken bij het verstrekken van hypotheken, maar ook van de krimp van het aantal gezinshuishoudens.

Het is een factor die tot nu toe onderbelicht is gebleven schrijft Bert van Ogtrop, senior adviseur stedelijke vernieuwing, vandaag in een opinieartikel in deze krant. “Landelijk voorspelt het Centraal Bureau voor de Statistiek tot 2020 een krimp van circa 10 procent. Er zijn grote regionale verschillen en lokaal kan de afname oplopen tot 25 procent. Vooral in gebieden buiten de Randstad daalt hierdoor de vraag naar traditionele gezinswoningen.” Volgens de senior adviseur van ingenieursbureau Arcadis biedt de verlaging van de overdrachtsbelasting geen soelaas voor een structureel veranderende koopmarkt. “Een ding is duidelijk, na deze crisis zal de woningmarkt er – blijvend – fundamenteel anders uitzien dan voorheen”, aldus Van Ogtrop.

Reageer op dit artikel