artikel

Grafeen haalt elektriciteit uit bewegende vloeistof

bouwbreed Premium

Grafeen blijkt bewegingen van water en andere vloeistoffen te kunnen omzetten in elektriciteit. Onderzoekers van het Rensselaer Polytechnisch Instituut in New York denken daarmee in elk geval sensors van energie mee te kunnen voorzien. Grafeen is een variant van koolstof en een atoom dik. In de vorm van folie kan het overal uit bewegende vloeistoffen […]

Grafeen blijkt bewegingen van water en andere vloeistoffen te kunnen omzetten in elektriciteit. Onderzoekers van het Rensselaer Polytechnisch Instituut in New York denken daarmee in elk geval sensors van energie mee te kunnen voorzien.

Grafeen is een variant van koolstof en een atoom dik. In de vorm van folie kan het overal uit bewegende vloeistoffen elektriciteit halen. De huidige prestaties zijn volgens onderzoeksleider Nikhil Koratkar nog bescheiden: een stukje grafeenfolie van 0,03 bij 0,015 millimeter genereert ruim 85 nanowatt aan energie.

Het grafeen doet dat overigens alleen als er chloride-ionen in het water zitten.

Reageer op dit artikel