artikel

Faseveranderend behang kan airco vervangen

bouwbreed Premium

Een nieuwe variant van faseveranderende materialen oftewel PCM kan de airconditioner in vele gevallen overbodig maken, denken onderzoekers van de universiteit van Nottingham. Bepaalde bestanddelen in PCM’s nemen warmte uit een ruimte op doordat ze bij een bepaalde temperatuur smelten. Ze geven de warmte weer af wanneer ze bij een bepaalde temperatuur weer stollen. De […]

Een nieuwe variant van faseveranderende materialen oftewel PCM kan de airconditioner in vele gevallen overbodig maken, denken onderzoekers van de universiteit van Nottingham. Bepaalde bestanddelen in PCM’s nemen warmte uit een ruimte op doordat ze bij een bepaalde temperatuur smelten. Ze geven de warmte weer af wanneer ze bij een bepaalde temperatuur weer stollen. De huidige faseveranderende materialen doen dat pas na verloop van tijd. Proeven leren dat de afgifte te versnellen is maar dat gaat ten koste van de opslagcapaciteit.

In hun ontwikkelingscentrum in het Chinese Ningbo werken de onderzoekers van de universiteit van Nottingham aan een PCM dat de opgenomen warmte direct weer afgeeft zonder dat opslagcapaciteit verloren gaat. Dat zou uiteindelijk de vorm kunnen krijgen van onder meer wandbekleding als behang en spack.

De onderzoekers denken dat hun materiaal ook kan helpen om zonnepanelen te koelen waardoor het rendement van de cellen toeneemt.

Reageer op dit artikel