artikel

Eurofobie

bouwbreed Premium

In heel veel lidstaten van de Europese Unie neemt het verzet tegen de macht ervan toe. Aanleiding zijn de meerjarenbegroting en de hulp aan Griekenland. Daarnaast geldt voor ons land nog steeds dat iedereen denkt dat we netto-betaler zijn. En dat kan natuurlijk niet in deze barre tijden. Natuurlijk zit er achter deze Eurofobie iets […]

In heel veel lidstaten van de Europese Unie neemt het verzet tegen de macht ervan toe. Aanleiding zijn de meerjarenbegroting en de hulp aan Griekenland. Daarnaast geldt voor ons land nog steeds dat iedereen denkt dat we netto-betaler zijn. En dat kan natuurlijk niet in deze barre tijden.

Natuurlijk zit er achter deze Eurofobie iets gans anders. Geen landelijk politicus vindt het leuk om te moeten constateren dat dankzij de EU zij verworden zijn tot middenbestuur, een rol die ze liever de provincies opdringen. Zo’n middenbestuur, zo wijzen de gedachten over de provincies uit, wordt nauwelijks serieus genomen en burgers zien ook nauwelijks hoe belangrijk hun zegenende werken zijn.

Als dan de Europese Commissie ineens, nou ja ineens, met het idee komt voor een eigen belastinggebied, dan zijn de rapen natuurlijk gaar. Het is een van de weinige gebieden waar de lidstaten het zelf voor het zeggen hebben. Binnen Europese kaders, dat wel, maar toch.

Ook de pogingen van de Commissie om de meerjarenbegroting behoorlijk te laten stijgen, valt bij veel landen die nu zelf de hand op de knip moeten houden, volstrekt verkeerd. Enige hypocrisie valt daarbij de criticasters niet te ontzeggen. In Amsterdam zou het kinnesinne genoemd worden. Jaloers dus dat ze zelf niet meer kunnen doen.

Op zich begrijpelijk, maar vergeten worden even voor het gemak de Europese zegeningen. Zonder de EU was de crisis heel anders gelopen. Een aantal sterke economieën zou er redelijk snel overheen gekomen zijn. Maar landen met slappe knieën zouden de oplossingen gezocht hebben in het nog verder laten oplopen van schulden en begrotingstekorten. Voor Europa zou dat desastreus geweest zijn. De unie heeft ook veel sneller dan menig nationale regering maatregelen genomen om de investeringen te versnellen.

En dan de eeuwige klacht van Nederland dat we veel te veel betalen. Neem het jaar 2009. Toen betaalde ons land 1,6 miljard. Daarvoor kregen we 1,85 miljard terug. Geen politicus zijnde, daarbij in alle eerlijkheid de kanttekening dat dit vooral komt door een terugbetaling van 2,7 miljard over 2007 en 2008. Zonder die terugbetaling zouden we 3,76 miljard hebben. Het bewijst echter wel dat de Eurofobie toch vooral met macht te maken heeft en nergens anders mee.

Reageer op dit artikel