artikel

Bouwvak

bouwbreed Premium

De afgelopen periode is niet de gemakkelijkste geweest in mijn drukke directiebestaan. De kans op een blijvende breinstoring door opwinding, stress en onmacht is zelfs niet uit te sluiten. Geen bedrijfsongeval, uitdagende secretaresse of te hoge rekening van de accountant, maar de verhuizing van onze organisatie naar het nieuwe Techniekhuys heeft de biochemische samenstelling van […]

De afgelopen periode is niet de gemakkelijkste geweest in mijn drukke directiebestaan. De kans op een blijvende breinstoring door opwinding, stress en onmacht is zelfs niet uit te sluiten. Geen bedrijfsongeval, uitdagende secretaresse of te hoge rekening van de accountant, maar de verhuizing van onze organisatie naar het nieuwe Techniekhuys heeft de biochemische samenstelling van mijn kopinhoud verstoord. Behalve de confrontatie met de enorme verzameling van alles en nog wat waarmee ik de Bouw Educatie Groep in de loop der jaren had opgescheept, werden we vooral gepest door het ontbreken van noodzakelijke voorzieningen en een gebouw dat nagenoeg onbereikbaar en gebruiksklaar was. De vraag wat het ergste was, een niet operationele poepdoos of het ontbreken van de ISDN-15, die een half jaar geleden was aangevraagd, bleef onbeantwoord. Een onvoorstelbare debielenclub die KPN. Meteen onder curatele stellen. Op geen enkele afdeling weet de linkerhand wat de rechter doet. De bureaucratische coördinatie en verwerking van nieuwe telefoonlijnen stamt nog uit het tijdperk van de werkverschaffing, zo erg zelfs dat door social return medewerkers een sleuf werd gegraven die zonder doel weer werd dichtgegooid. Navraag via hun electronische klantenservice, waardoor ik een kleine vijftien keer intern ben doorverbonden, bracht aan het licht dat dit vermoedelijk voor hun draadloos netwerk was. Inmiddels ben ik met de voorbereidingen begonnen van een feestelijke opening van het unieke centrum, dat gelukkig pas in het voorjaar van 2012 plaatsvindt. De gastenlijst van diegenen die niet mogen komen groeit gestaag. Het is goed dat de bouwvak eraan komt, traditioneel de ‘opening’ van de zomervakantie en gelukkig even rust. Het is lang geleden dat ik als metselleerling voor het eerst zo’n ‘bouwvak’ mee indronk. Bergen frikadellen, kankeren op de baas en het demonstratief doorbreken van de duimstok die even daarvoor nog was gebruikt om de kroonkurk van het bierflesje te jagen. Bouwvakkers doken als één familie massaal de plaatselijke kroeg in. Subtiele humor ging over in platte balorigheid die dikwijls door overmatig drankmisbruik rollebollend uit de hand liep. Collegialiteit in de bouw is helaas een verdwijnend fenomeen, een goede reden om bij de komende cao-onderhandelingen in te zetten op een verplichte bedrijfsbarbecue bij de aanvang van de bouwvak. Zal het initiatief van links of van rechts komen?

Algemeen directeur Techniekhuys

Reageer op dit artikel