artikel

Volvo komt als eerste in Europa met Methaan-Diesel truck

bouwbreed

Volvo komt als eerste in Europa met Methaan-Diesel truck

Volvo Trucks breidt het programma voor alternatieve brandstoffen uit met de lancering van de nieuwe Volvo FM Methaan-Diesel truck. Hiermee is Volvo de eerste truckfabrikant in Europa met op gas aangedreven zware distributietrucks. De productie start in augustus. De truck zal in eerste instantie alleen verkrijgbaar zijn in Nederland, Groot-Brittannië en Zweden; landen waar de infrastructuur voor vloeibaar methaangas in ontwikkeling is. De planning is om in 2011 ongeveer 100 Methaan-Diesel trucks te produceren.

“Door het gebruik van vloeibaar methaangas in een efficiënte dieselmotor, maken we het mogelijk om op gas aangedreven trucks ook in te zetten voor langere ritten en andere zware transportopdrachten. Wij zijn de eerste fabrikant in Europa die dit kan”, verklaart Claes Nilsson, President Volvo Trucks Europe. “Als alle ontwikkelingen zo lopen als veronderstelt, verwachten we ongeveer 400 Methaan-Diesel trucks te verkopen in de komende jaren.”

Hoge bedrijfszekerheid

Uit diverse onderzoeken van Volvo Trucks blijkt dat de methaan-diesel technologie aan dezelfde hoge bedrijfszekerheid voldoet als trucks met een conventionele motor. Rijeigenschappen zijn ongeveer gelijk aan die van een conventionele dieseltruck. Als het gas op raakt, schakelt het systeem automatisch over naar diesel. De bestuurder wordt op dat moment geïnformeerd door een controlelampje op het dashboard.Volgens dual fuel principe


De nieuwe Volvo FM Methaan-Diesel wordt aangeboden met een 13-liter motor met 460 pk en 2300 Nm. De motor werkt volgens het dual fuel principe. Volvo heeft deze techniek zover doorontwikkeld dat het brandstofmengsel tot 75 procent uit methaangas kan bestaan. Het overige gedeelte bestaat uit diesel, maar dit kan variëren afhankelijk van de inzet van het voertuig. Aangezien methaangas op dit moment aanzienlijk goedkoper is dan diesel kunnen de financiële voordelen hoog oplopen. Tegelijkertijd gaan zowel het brandstofverbruik in liters als de uitstoot van CO2 fors omlaag.

Directe link naar filmpje: http://www.youtube.com/watch?v=YZFNY1R-T-s.

Directe link naar animatie: http://volvo.qbrick.com/index.aspx?cid=2&mode=3&mid=666.

Meer info: www.volvotrucks.nl.

Reageer op dit artikel