artikel

Toetsresultaat/komkommertijd

bouwbreed

Spannend, vind ik het. De terugtrekkende beweging van de overheid zorgt voor een heel andere manier van denken en werken en de praktijk is nog hard op zoek naar hoe daar het beste mee om te gaan.

Sturen op afstand en toetsen op procesniveau zorgt voor een dynamiek in projecten die voor velen onder ons moeilijk in evenwicht te brengen is. Je bevindt je als controleur namelijk vaak in een lastig dilemma. Stel je eens voor. Je geeft, omdat dat tegenwoordig zo werkt in de vrije markt, iemand de vrijheid om zijn eigen ‘ding’ te doen en je komt er achter dat er iets niet naar behoren wordt uitgevoerd. Is zo’n negatieve waarneming de top van een ijsberg, of een niet te voorkomen uitschieter? Hoe reageer je daarop? Gooi je, als een soort Moeder Rusland, de grenzen dicht als er één komkommer in Duitsland tot Todesgurkwordt uitgeroepen? Of geef je West-Europa de kans en de tijd om de implementatie van gezondheidswetten zelfstandig op de rit te krijgen, met het risico dat er volgende week kisten vol met killer tomatoesen taugé fatalebij de Russische restaurants worden afgeleverd? Het lijkt kiezen tussen twee kwaden. Afstraffen en de touwtjes zelf in handen nemen, of loslaten en maar hopen dat er niks ergers gebeurd. Gelukkig ligt die keuze niet bij een enkele partij. Eerlijkheid over gemaakte fouten en inzicht in elkaars belangen zorgt ervoor dat de gulden middenweg openligt. Praten over oplossingen moet kunnen, als er maar recht gedaan wordt aan de verhoudingen tussen de verschillende partijen. Door voor elkaar open te staan kan de technische expertise van toetsers en keurders worden ingezet om daadwerkelijk een beter eindresultaat te creëren zonder het totstandkomingsproces te frustreren. Het lijkt misschien nog een utopie, maar een externe toets of interne audit wordt dan een bevestiging van het vertrouwen dat je toch al in elkaar en in het proces hebt, in plaats van een steek(proef) onder water om koste wat kost kommer en kwel boven water te krijgen. En die oude gewoontes? Die kunnen op de composthoop.

Kritieke Waarde

Reageer op dit artikel