artikel

Sensor repareert zelf breuk in constructie

bouwbreed

Onderzoekers van de North Carolina State University werken aan een zelfherstellende sensor die delen van dragende constructies doormeet. De sensor moet een alternatief worden voor rekstrookjes. De nieuwe sensor repareert zich na een breuk zelf. Dat gebeurt met een kunsthars die in ultraviolet licht hard wordt. De hars zit in een reservoir waar twee glasvezels […]

Onderzoekers van de North Carolina State University werken aan een zelfherstellende sensor die delen van dragende constructies doormeet. De sensor moet een alternatief worden voor rekstrookjes. De nieuwe sensor repareert zich na een breuk zelf. Dat gebeurt met een kunsthars die in ultraviolet licht hard wordt. De hars zit in een reservoir waar twee glasvezels doorheen lopen. De optische vezels liggen in elkaars verlengde. Tussen beide zit een spleet die gevuld is met hars. Eén van de vezels transporteert infrarood- en ultraviolet licht. De laatste soort maakt het hars hard. Beide vezels vormen daarna een doorgaande verbinding voor het infrarode licht dat de sensor zijn metende eigenschappen geeft. Wanneer de krachten te groot worden zal de verbinding op de koppeling breken. Met het gevolg dat er weer hars in de breuk stroomt die in het ultraviolette licht weer een nieuwe koppeling vormt.

Reageer op dit artikel