artikel

Roken

bouwbreed Premium

De politiek en roken tonen een opmerkelijke overeenkomst. Ze zijn beide schadelijk. Wie dat niet gelooft, moet maar eens het jongste rapport van het Centraal Planbureau erop naslaan. Het onderwijs holt achteruit. Wat iedereen allang wist vanaf het moment dat toenmalig minister van Onderwijs Jo Cals zijn Mammoetwet heeft weten in te voeren, is nu […]

De politiek en roken tonen een opmerkelijke overeenkomst. Ze zijn beide schadelijk. Wie dat niet gelooft, moet maar eens het jongste rapport van het Centraal Planbureau erop naslaan. Het onderwijs holt achteruit. Wat iedereen allang wist vanaf het moment dat toenmalig minister van Onderwijs Jo Cals zijn Mammoetwet heeft weten in te voeren, is nu wetenschappelijk bewezen door de rekenmeesters.

De economie heeft te lijden van het slechte onderwijs dat onze jeugd momenteel geniet. Het gaat ons miljarden kosten. Dat komt ervan als de dames en heren onderwijzers en onderwijzeressen zelf niet eens meer kunnen rekenen. Hoe kunnen zij het dan de kinderen leren.

Veel erger is evenwel dat dit mede te wijten is aan gebrek aan langetermijnvisie in de politiek. Het is altijd al een gegeven geweest dat de tijdshorizon van politici niet verder reikt dan maximaal vier jaar. Maar waar in het verleden er nog wel eens een staatsman was die verder keek en daarop ook een visie ontwikkelde welke kant het uit zou moeten, bestaat de huidige politieke generatie uit mensen die amechtig hijgend achter de feiten van de dag aan lopen en niet gehinderd door enige kennis, het zijn immers vrijwel allen mammoetslachtoffers, zich laten raden door deskundologen van allerlei pluimage.

Dat blijkt ook op te gaan voor een minister als Henk Kamp. Als bewindsman op Sociale Zaken heeft hij alles te maken met het arbeidsmarktbeleid. Nou ja, beleid. Hij weet dus dat we met een vergrijzende bevolking zitten en dat er problemen gaan komen op de arbeidsmarkt. Alle hens aan dek derhalve en zorgen dat ouderen langer doorwerken en vrouwen meer gaan participeren op de arbeidsmarkt.

Hoe voorkom je dat, inderdaad, door allerlei zaken rond kinderen duurder te maken. Een lagere bijdrage voor kinderopvang, geen aftrekmogelijkheden meer, en de toeslag in box 3 afschaffen. Dan wordt werken voor vrouwen met kinderen tenminste niet lonend meer en verdwijnen ze vanzelf weer naar hun recht.

De eerste resultaten van de gedoogsteun van de SGP worden al zichtbaar. Het Bijbelse gedachtegoed dat de linkerhand niet mag weten wat de rechter doet, staat weer fier overeind.

Voor diegenen die nog steeds niet wensen te emigreren, past er derhalve maar één advies. Liever roken dan de politiek in, dat is een stuk gezonder.

Reageer op dit artikel