artikel

Ik heb al een boek

bouwbreed

Ik ben mijn boekenkast aan het opruimen. Naast de leesboeken staan daar ook veel werkboeken in. Het wordt een nostalgische ochtend. Ik kom tegen: mijn persoonlijk exemplaar van de RAW standaard 1995 (met mijn naam op de kaft in gouden letters!). Als beste uit de bus van de VNG (1994), het eerste Kompas voor architecten […]

Ik ben mijn boekenkast aan het opruimen. Naast de leesboeken staan daar ook veel werkboeken in. Het wordt een nostalgische ochtend. Ik kom tegen: mijn persoonlijk exemplaar van de RAW standaard 1995 (met mijn naam op de kaft in gouden letters!). Als beste uit de bus van de VNG (1994), het eerste Kompas voor architecten aanbestedingen (1997), alle jaarboeken van de Nederlandse Vereniging voor Aanbestedingsrecht uit de 10 jaar dat ik in het bestuur zat. Ik vind boekjes over de Risman methode, een handleiding risicomanagement bij pps-gebiedsontwikkelingsprojecten (2004), de aanbestedingsbijbel van Pijnacker Hordijk uit 1996, en vier proefschriften over aanbesteden. Verder boekjes over selectiemethoden, aanbestedingsprocedures, UAR-en enzovoorts. Allemaal oud. Allemaal vol met goede informatie over hoe je professioneel moet aanbesteden. De early daysvan het aanbesteden werden gedomineerd door juridische vakliteratuur. Gelukkig waren er ook toen al juristen die breder keken. Een juridisch correcte procedure leidt niet per definitie tot het beste resultaat. Daar komt meer bij kijken. En dat leidde weer tot andere boekjes in mijn boekenkast, over inkoopprocessen, racewagenmodellen, praktisch aanbesteden en valkuilen en missers bij publieke inkoopprocessen (van NEVI Publiek). Wat is de impact van al deze boeken? De bouw leest immers niet. Heeft het dan wel zin gehad? Ik denk het toch wel. Gelukkig bestaat de bouwsector uit een grote diversiteit aan mensen. Zo zijn er zelfs mensen in de bouw die wel lezen. En dan ook nog iets doen met de kennis die ze uit boeken halen. Maar het kan nog veel beter. Er is zo ongelooflijk veel kennis over allerlei onderwerpen rond vernieuwing in de bouw. Er zijn boeken, dvd’s, youtube filmpjes, brochures enzovoorts. Veel daarvan is helaas alleen in kleine kring bekend. Wij willen ervoor zorgen dat alle informatie en publicaties rond vernieuwing in de bouw goed vindbaar is. Daarvoor hebben we een website, www.debouwvernieuwt.nl. Een database waarin je goed kan zoeken en vinden. Iedereen kan daarvoor ook informatie aandragen. Als je breder wil zoeken, is www.wizer.nl een mooi startpunt voor kennis in de bouw. Scheelt een boel ruimte in mijn boekenkast!

Directeur Vernieuwing Bouw

j.schlangen@vernieuwingbouw.nl

Reageer op dit artikel