artikel

Grootste Mammoet in Zeeland te bekijken

bouwbreed Premium

Grootste Mammoet in Zeeland te bekijken

Mammoet heeft sinds gisteren officieel de grootste ‘heavy lift’ hijskraan ter wereld. Hij staat in twee configuraties opgebouwd op de werf in Westdorpe bij Terneuzen in Zeeuws Vlaanderen. Daar kunnen de komende dagen vele honderden klanten van over de gehele wereld, alsmede de eigen medewerkers, kennis maken met de ‘New Generation extreem zware PTC kranen’. Er zijn er al drie gebouwd: investering circa 150 miljoen euro.

De nieuwe generatie hijskraan voor extreem zware lasten is door Mammoet zelf ontworpen. Hij wordt in twee configuraties aangeboden, eentje met een capaciteit van 140.000 tonmeter en eentje met 200.000 tonmeter. Het gaat overigens om, zoals Mammoet directeurlid Jan van Seumeren benadrukt, “een echte hijskraan en niet om een gantry of derrick kraan.”

De letters PTC staan voor Platform, Twin-ring, Containerized. Dat laatste betekent dat hij geheel in containers – circa 250 stuks – over de weg en per schip is te vervoeren naar landen als Brazilië en Alaska. Want opdrachten zijn er al voor.

Groot, sterk, maar ook snel

De kraan is niet alleen groot en sterk, maar ook snel. Zo draait hij bijvoorbeeld binnen een kwartier 360 graden rond en dat is in deze ‘gewichtsklasse’ een hele prestatie. De lieren zijn in staat om een last tot 3.200 ton in slechts 12 minuten tot 120 meter hoogte op te hijsen. Ook de instelbare giek en grote reikwijdte kunnen voor veel opdrachtgevers een voordeel zijn, zo is de verwachting.

De hijskraan kan vanaf een vrij klein grondvlak grote bouwterreinen bestrijken en over vrij hoge gebouwen heen lasten hijsen. Door de lage gronddruk is geen aparte fundering nodig.

Veranderende marktvraag

Veelal worden dit soort grote machines ontworpen voor specifieke hijsklussen, bijvoorbeeld de plaatsing van kernreactoren of windmolens. Mammoet heeft ervoor gekozen om een breed toepasbare hijskraan te bouwen, waarmee de komende tien jaar kan worden ingespeeld op veranderende marktvragen. Volgens directielid Roderick van Seumeren gaat het dan met name om grotere modules en extremere locaties.

De New Generation PTC is inzetbaar bij de bouw en aanpassing van installaties in vijf sectoren: petrochemie, energie, offshore, civiele techniek en maritiem.

Meer info: www.mammoet.com.

Reageer op dit artikel