artikel

Glazen toren vermindert kosten van warm tapwater

bouwbreed Premium

Gebouwen met glazen gevels op het zuiden kunnen de rekening voor warm tapwater flink verlagen, als het aan Henk Zoeteman ligt. De adviseur duurzaam bouwen illustreert zijn mening aan de hand van een glazen toren. Deze ConvecToren verwarmt momenteel het douchewater van de Verbeke Foundation in het Belgische Kemzeke.

Gebruiksgebouwen hebben vaak een noodtrappenhuis op de zuidgevel. ’s Zomers zijn de trappen vaak gehuld in een luchtkolom die trilt van de hitte, legt Zoeteman uit. “In het ideale geval wordt deze warmte opgevangen om een bodembron op te laden.” Wat de directeur van het adviesbureau Rizoom betreft zou zijn ConvecToren dat goed kunnen. In de huidige proefopstelling brengt de installatie via een warmtewisselaar alleen nog douchewater op temperatuur. Zoeteman gaat in de komende tijd na hoeveel warmte de stellage produceert.

De ConvecToren is 9 meter hoog. Het deel op de zuidkant bestaat uit glas. De zon verwarmt de lucht achter het glas. De opgewarmde lucht stijgt op en passeert een aantal convectoren. Deze zijn aangesloten op een voorraadtank. In de convectoren zit water dat door de warmte gaat stromen. Op die manier wordt het water in de tank verwarmd en stroomt koel water in de convectoren. De lucht is dan zover afgekoeld dat die weer in de ruimte achter het glas zakt. Aan de voorzijde van de koker zijn radiatoren geplaatst. Het water dat erin zit wordt direct opgewarmd door de zon.

De opstelling bestaat voor ruim 90 procent uit hergebruikte materialen. Nieuw zijn de geïsoleerde PB-buizen van Thermaflex die het water door de toren leiden. “De constructie is in de eerste plaats een experiment”, vindt Zoeteman. Het laat volgens hem zien dat ‘vergeten warmte’ ook nuttig kan worden gebruikt. Vooralsnog is dat alleen in de zomer. “In de winter kan de installatie het beste worden afgesloten; de koperen buisjes van de convectoren zijn erg dun en vriezen gemakkelijk kapot.” Eventuele volgende varianten van de ConvecToren zullen in Zoetemans verwachting de seizoensverschillen beter kunnen doorstaan.

Reageer op dit artikel