artikel

Euroslapers

bouwbreed

Terwijl ik het rechterbeen voor het linker gooide en mijn toen nog soepele gestalte met een subtiele beweging naar de aardbodem dirigeerde, galmde de Zorba-dans van het Trio Hellenique door het fraterpatronaat.

 De Griekse achtergrond van die mannendans stond ver af van mijn acrobatische toeren en de emotionele beleving die voornamelijk werd aangestuurd door de beeldschone plaatselijke bakkersdochter waarop ik smoorverliefd was. Het subtiele ritme van langzaam naar snel, die de horizontale gestrekte armen en synchrone benen van zo’n man of tien aan elkaar reeg, werd inhumaan verstoord door mijn drieënveertiger die een linkse beuk verkocht op de gespannen kuit van mijn vermeende blonde beminde. Het was niet alleen de laatste dartel met haar, maar ook het einde van mijn ontluikende danscarrière. Later heb ik nog een verwoede poging ondernomen om als figurant in de ‘Paringsdans van de reiger’, een zelfverzonnen treurspel dat voornamelijk ging over de puberale beleving van mijn hormonale ontwikkeling, revanche te nemen. Zowel het toneelstuk, alsmede de ontplooiing van dat androgene goedje is nooit een succes geworden. Nee ‘dansen’ is nooit mijn favoriete ding geweest, maar mijn fascinatie voor de Grieken en hun land, die al in de oudheid van hun eigen leed een vermakelijk drama wisten te maken, des te meer. De fiscus bezwendelen is een nationale hobby, evenals systematisch liegen over begrotingstekorten en het manipuleren van statistieken waarmee ze als failliet volk hedonistisch de Europese Unie wisten binnen te sirtakiën. Meer wakker dan al die andere Euroslapers die nu gul met een ‘reddingsplan’ klaar staan om Griekenland financieel uit de shit te helpen. De naïviteit waarmee de bijstand wordt geboden en de convictie dat er nog ooit iets wordt terugbetaald, getuigt van roekeloos gedrag. Waarom niet zoals de vermaledijde banken die de gewone man een strop om de nek hangen door extreme zekerheden te eisen, als borg enkele antieke tempels naar hier halen? De Acropolis van Athene, inclusief het Parthenon zou zeker niet misstaan op de hoge Veluwe. Naast het genoeglijke neveneffect van een stuwende bouwbarometer en een toename van het cultureel erfgoed, zijn er zelfs kansen voor een ‘Europees Historisch Blunder Museum’.

Algemeen Directeur

Techniekhuys

Reageer op dit artikel