artikel

Eindelijk

bouwbreed Premium

Deze week zijn in Nederland de eerste woningen met tien jaar onderhoudsgarantie opgeleverd door bouwonderneming Sun Li uit China. Bovendien is er een gegarandeerde inruilprijs voor de eerste tien jaar. Die geldt voor elke verkoper; ook als hij daarna gaat huren. Maar als de eigenaar een andere woning koopt van of laat bouwen door het […]

Deze week zijn in Nederland de eerste woningen met tien jaar onderhoudsgarantie opgeleverd door bouwonderneming Sun Li uit China. Bovendien is er een gegarandeerde inruilprijs voor de eerste tien jaar. Die geldt voor elke verkoper; ook als hij daarna gaat huren. Maar als de eigenaar een andere woning koopt van of laat bouwen door het Chinese bedrijf, dan wordt er een bonus op de inruilprijs gezet. Curieus is dat het bedrijf nogal tegendraads investeert. Het zoekt niet naar de beste locaties, maar investeert juist daar waar Nederlandse bouwbedrijven te weinig rekening hebben gehouden met onderscheidend aanbod. Het bedrijf slaagt er immers juist in woningen te verkopen op locaties met veel leegstand. Kennelijk is het product zo aantrekkelijk ten opzichte van het klassieke Nederlandse aanbod dat er zelfs in de huidige markt vraag naar is. Bovendien is de propositie kennelijk zo degelijk dat een nieuwkomer op de markt blindelings vertrouwd wordt. Verrassend is bovendien dat het bedrijf niets moet hebben van nieuwerwetse benaderingen als particulier opdrachtgeverschap of consumentgericht bouwen. Nee, ze bieden degelijke, ruime woningen aan, die zeer flexibel zijn. De gevel sluit aan bij wat lokaal gewild is. En is dus nauwelijks spectaculair. De prijs van de woning wijkt niet af van het Nederlandse aanbod. Door de onderhoudsgarantie ligt die zelfs wat hoger. Maar, zult u zich afvragen, wat is nu het geheim van die Chinezen? Eigenlijk is dat doodeenvoudig. Ze kopen tegen scherpe prijzen in het groot leegstaande nieuwbouwwoningen van Nederlandse bouwondernemingen op en verkopen die in een nieuwe jas: met onderhoudsgarantie en gegarandeerde inruilprijs.

Adviseur Andersson Elffers Felix Utrecht

Reageer op dit artikel