artikel

Eerst duidelijkheid over nieuw Bouwbesluit

bouwbreed

Wanneer je niet voor 100 procent zeker bent over de gevolgen van het nieuwe Bouwbesluit voor de sector, is invoering op 1 januari 2012 absoluut niet verstandig.

Je gooit ook geen oude schoenen weg als de nieuwe nog niet lekker lopen, vinden Nico Rietdijk en Coen van Rooyen.

Zo is er bijvoorbeeld twijfel ontstaan over de kosten die het nieuwe Bouwbesluit voor de bouwsector met zich meebrengt. Het Expertise centrum Regelgeving Bouw heeft berekend dat de kosten wel eens op zouden kunnen lopen tot vijf miljard euro. Dat kunnen we ons als sector zeker in deze tijd niet permitteren. Eerst moeten de gevolgen van het Bouwbesluit uit oogpunt van kosten goed in kaart worden gebracht. Waarom is er ook geen effect rapportage van het nieuwe Bouwbesluit gemaakt? Aan de hand van cases kan inzichtelijk worden gemaakt wat het nieuwe Bouwbesluit nu echt betekent. Ook een organisatie als Woningborg, met z’n kostendeskundigen moet er eerst nog eens goed naar kunnen kijken. Niet alleen zou dit de nodige twijfel over het vernieuwde Bouwbesluit wegnemen, We willen de zekerheid dat het tenminste een goed Bouwbesluit is, het geeft de sector bovendien iets meer tijd om er bekend mee te worden. Een feit is namelijk ook dat in het Bouwbesluit sprake is van een geheel nieuwe terminologie en het zal veel tijd en energie van de bedrijven vergen om die weer eigen te maken. Denk bijvoorbeeld alleen al aan de softwarepakketten die aangepast moeten worden. De tijd daarvoor is bij een invoering op 1 januari 2012 echt veel te kort. En laten we niet vergeten – onnodig veel extra kosten – kunnen we ons in deze tijd echt niet permitteren.

Respectievelijk directeur en jurist NVB

Reageer op dit artikel