artikel

Duurzaamheid is dood

bouwbreed

Uitgehold en versleten. Zo noemde deze krant afgelopen week in een hoofdredactioneel commentaar het begrip duurzaamheid.

Aanleiding was het verschijnen van de bijlage Duurzaamheid & Energie. Uit de interviews daarin blijkt dat het allemaal niet echt wil vlotten, met die duurzaamheid. Binnenskamers hoor je dat al langer. Toch was de communis opinio tot nu toe dat het fantastisch ging – geen doel te dol, geen mogelijkheid onmogelijk. En dat hoort er ook een beetje bij. Bij iedere verandering horen verschillende fasen en drijfveren. Zoals commercie. Er reed een glimmende gouden kar richting de einder en – bijna – iedereen wilde erop.

De publieke doodverklaring van het begrip duurzaamheid door deze krant zou weleens de overgang naar de volgende fase kunnen betekenen. Een fase waarin er bijvoorbeeld niet meer blind achter de Autarc aan wordt gehold. In 2009 zou deze, volgens de initiatiefnemers, wereldprimeur een feit zijn. Maar twee jaar later is er nog altijd geen zelfvoorzienend paviljoen. In de bijlage mocht de initiatiefnemer – de directeur van een bouwmarketingbureau – uitleggen dat het concept is aangescherpt en dat de Autarc, afgeleid van autarkie, wat ‘zelfvoorzienendheid’ betekent, wel Autarc blijft heten, maar juist niet meer zelfvoorzienend zal zijn en dat dat eigenlijk nog veel slimmer is. ‘De markt’ zou de vertraging veroorzaakt hebben. Maar de fine fleurvan duurzaam Nederland deed mee met de ontwikkeling. Die paar honderdduizend euro kan dan toch niet het struikelblok zijn?

Na een periode van ongekend optimisme moeten nu juist die struikelblokken centraal komen te staan. Eerlijk, open en bloot. Dat is de enige manier om duurzaamheid verder te krijgen. Tot nu toe mocht iedereen mee op de kar. Woorden volstonden. Vanaf nu zal het om daden gaan. Dan zal duidelijk worden wie de wereld vooruit wil helpen, en wie vooral wil overkomen als partij die de wereld vooruit wil helpen.

Remco de Boer

Directeur De Boer Communicatie – techniek & wetenschap, Amsterdam

rdb@deboercommunicatie.nl

Reageer op dit artikel