artikel

de week van Ferry Heijbrock

bouwbreed

Wijd open Nee, ik heb niets tegen Geert Wilders. Maar een groepering die zich als een tweederangs Goebbels gedraagt, daar kan ik niet tegen. Met dank aan de Amsterdamse rechtbank mag dit nu hardop gezegd en geschreven geworden. Een slimme uitspraak van rechtbankpresident Marcel van Oosten. Hij geeft duidelijk aan dat Wilders op de grens […]

Wijd open

Nee, ik heb niets tegen Geert Wilders. Maar een groepering die zich als een tweederangs Goebbels gedraagt, daar kan ik niet tegen. Met dank aan de Amsterdamse rechtbank mag dit nu hardop gezegd en geschreven geworden. Een slimme uitspraak van rechtbankpresident Marcel van Oosten. Hij geeft duidelijk aan dat Wilders op de grens van het toelaatbare zit, maar vindt het net aan kunnen in het politieke debat. De simpele burger die zegt niets tegen de politie te hebben maar het wel een stel bloedhonden te vinden, blijft dus wel strafbaar.

Premier Rutte blij natuurlijk. Je zult maar met een gedoogpartner zitten waarvan de leider in de bajes vertoeft. Het kabinet heeft het toch al moeilijk genoeg. De Haringvlietsluizen wel/niet op een kier, dat was de grote vraag. In het regeerakkoord werd nog gezegd dat ze dicht zouden blijven vanwege de verzilting en de gevolgen daarvan voor de landbouw. Onder zware internationale druk en dreiging met claims door de Europese Commissie, worden ze nu toch op een kier gezet. Dat is een opsteker voor staatssecretaris Atsma die het toch al zo moeilijk heeft met het natuurbeleid dat volledig is uitgekleed. Nu komt er toch een estuariene ontwikkeling in het Haringvliet die er wezen mag.

Ook op het gebied van energie zal Nederland meer moeten doen, nu de Europese Commissie wederom met een rechtszaak dreigt. Het al veel en fel bediscussieerde energielabel deugt niet. Wat menigeen allang wist, is nu zekerheid.

Voor de bouw is dit alles goed nieuws. Waar aanvankelijk het regeerakkoord heilig leek en de Haagse boekhouders niets wilden weten van ander beleid in naam van de gezonde overheidsfinanciën, blijkt het kabinet toch 180 graden te kunnen draaien bij een beetje druk. Dat opent perspectieven voor een hardere lobby en dreiging met rechtszaken. Afgezien van het feit dat dit laatste goed is voor de werkgelegenheid onder juristen, kunnen nu wellicht ook nog het lage btw-tarief en andere aardige zaken voor de bouw worden geregeld. Of zou dat niet meer nodig zijn, nu Euroconstruct heeft berekend dat het behoudens in de kantorenmarkt weer langzaam crescendo gaat in de bouw.

Hoe het ook zij, niet alleen de Amsterdamse rechter, maar ook het kabinet heeft deuren die eerder gesloten leken, wijd open gegooid.

Reageer op dit artikel