artikel

De Hamer studeert op bouw van betonnen ‘tsunamishelters’

bouwbreed

Betonindustrie De Hamer gaat drijvende veiligheidsbunkers maken voor gebieden waar zich een tsunami kan voordoen. Deze behuizingen kunnen volgens de producent mensen ook beschermen tegen tornado’s.

Het idee voor wat tsunamisheltersis gaan heten komt van aannemer Miguel Serrano uit Miami in het Amerikaanse Florida. Innovatie-expert Jean Paul de Garde van De Hamer hoorde een jaar geleden van zijn storm tornado tsunami interlocking modules oftewel Statim in een discussiegroep op LinkedIn. Hij wist De Hamer ervan te overtuigen mee te werken aan de realisatie van het idee. Verschillende andere partijen benaderden intussen de Amerikaanse aannemer voor het maken van een prototype.

“De tsunamishelters zullen voornamelijk daar worden geproduceerd waar ze het meest van pas kunnen komen”, zegt De Garde. In die opzet levert De Hamer de mallen en de productietechniek om de elementen te maken. De inrichting wordt montageklaar aangeleverd.

De fabricage vergt drie mallen: één voor de kop en de kont en één voor de tussenstukken. De elementen worden onder voorspanning aan elkaar gekoppeld en afgewerkt in beton. “In voorkomende gevallen kunnen we in Nederland modules maken en die via het water naar Rotterdam brengen waar ze in een zeeschip kunnen worden geladen”, vertelt De Garde.

Ondergeschikt

In de huidige plannen hebben de elementen een binnendiameter van ruim 3 meter. “De dikte van de wand speelt een ondergeschikte rol in de veiligheid die de tsunamishelters bieden”, legt De Garde uit. “De sterkte komt voornamelijk van de wapening.” Nader onderzoek moet uitwijzen welke staalsoort daarvoor het best geschikt is. Een studie moet dan ook leren welk betonmengsel het best is voor de elementen. De Hamer ontwikkelt dat in overleg met Serrano en ‘een grote aannemer van buitengaatse werken’ van de Amerikaanse defensie.

De beoogde tsunamishelters bieden plaats aan veertig personen. Per persoon komt de investering dan op ruim 1500 euro. De gebruikers klimmen tegen ingegoten laddersporten tegen de module op en gaan er via luiken in de bovenkant in. Rond de luiken zijn veiligheidshekken voorzien. Die zijn normaal ingeklapt. Pas wanneer de module drijft, springen de hekken omhoog. Deze constructie voorkomt dat de hekken tijdens een vloedgolf ergens achter haken en de behuizing doen omslaan.

De mate van veiligheid is aanzienlijk, vindt De Garde. “Het gewicht bezorgt de constructie een zekere traagheid. Anders dan stalen of polyester behuizingen drijven de betonnen elementen daardoor niet op de eerste vloedgolf weg.” Als ze eenmaal drijven houdt de zware vlakke voet ze overeind. Een kabellier zorgt er vervolgens voor dat de modules niet te ver afdrijven.

Een grote hotelketen heeft volgens De Garde al interesse getoond voor een aantal tsunamishelters voor zijn ‘kustresorts’. De modules wachten op het hotelterrein tot ze nodig zijn.

Een filmpje met de werking van het systeem is te zien op www.cobouw.nl.

Reageer op dit artikel