artikel

Computers verwarmen kathedraal

bouwbreed

Met zijn plan Church on a Cloud heeft de Roosendaalse architect Geert van der Aa (28) de competitie gewonnen voor een nieuwe klimaatbeheersing in de Sint Bavo kathedraal in Haarlem. Een datacenter in de kelder van het kerkgebouw moet de grote en hoge ruimte verwarmen, terwijl de koude uit de kerk de computers koelt. De […]

Met zijn plan Church on a Cloud heeft de Roosendaalse architect Geert van der Aa (28) de competitie gewonnen voor een nieuwe klimaatbeheersing in de Sint Bavo kathedraal in Haarlem. Een datacenter in de kelder van het kerkgebouw moet de grote en hoge ruimte verwarmen, terwijl de koude uit de kerk de computers koelt.

De naam van het idee verwijst naar de ict-term cloud computing, waarbij internet als een wolk wordt beschouwd waarbinnen alles mogelijk is. Van der Aa vindt het een mooie gedachte dat hij “iets heel ouds” heeft gekoppeld aan moderne technologie.

“Je denkt het eerst aan technische oplossingen, maar daarna kwam het besef dat dat niet per sé hoeft. Voor mijn gevoel zou het verder moeten gaan. Zeker ook vanuit oogpunt van duurzaamheid, waar ik me veel mee bezighoudt.”

Van der Aa heeft volgens eigen zeggen een reëel plan gemaakt voor de Sint Bavo. Een datacenter bestaande uit 22 zogeheten racks in de bestaande kelder onder het koor geeft 2.775.000 megajoule warmte per jaar af aan de lucht. De bestaande verwarmingsinstallatie, een oude oliegestookte ketel die aan vervanging toe is, krijgt de kerk niet goed warm. De geleverde energie van 35.000 liter dieselolie bedraagt slechts 1.365.000 megajoule.

Warme lucht

De winnaar, die een prijs van 5000 euro in ontvangst nam, schat in dat met een ruime verdubbeling van het aantal megajoules de kerk lekker op temperatuur kan komen. Dat gebeurt in zijn visie door de warme lucht van de computers via de kruipruimte te verspreiden en door roosters de kerk in te blazen. De koude lucht uit de kerk kan eveneens via roosters bij het koor van boven worden aangezogen. In de opzet van Van der Aa spaart de kerk een klimaatbeheersingsinstallatie uit. Alleen is voor het datacenter nog wel een airconditioninginstallatie nodig voor de momenten dat de koudeaanvoer vanuit de kerk niet toereikend is.

www.nudge.nl

Reageer op dit artikel