artikel

Verenigt u!

bouwbreed

Met het aanzicht van al die gekapte bomen langs de A12 zou je bijna denken dat onze ruimtelijke ontwikkeling steeds minder gevoelig is voor allerhande (ondergeschikte) belangen.

 Maar dat zal te vroeg zijn gejuicht, we leven tenslotte in Nederland. Het schijnt dat de eerste protestbrief tegen de A2 op dit moment wordt geschreven. Afzender: de belangenvereninging voor mensen met pleinvrees. Een ander recent voorbeeld is de kennismaking met de Noordse woelmuis, de nauwe korfslak en de groenknolorchis. Deze schepseltjes hebben één ding gemeen; ze zijn zeldzaam en daarom beschermd. Reden genoeg voor de Raad van State om de natuurvergunning in te trekken van twee toekomstige centrales op de Maasvlakte. Als zo’n modderkruipertje zich nou op de Veluwe bevindt, kan ik de natuurhistorische waarde nog wel begrijpen. In dit geval gaat het echter over de Maasvlakte. Dat bestaat nog niet zo lang en bovendien hebben wij dat stuk land zelf aangelegd. Degene die zo’n beestje vindt, kan toch ook wel de moeite nemen om deze met een schepnetje te verplaatsen? Zoveel kunnen het er tenslotte niet zijn. Wij doen er ook niet moeilijk over een stal met 9400 kippen te ‘ruimen’, alleen maar omdat één kippetje toevallig een (vogel)-griepje heeft. Het intrekken van de natuurvergunning heeft overigens niet geleid tot een bouwstop. Kennelijk wordt er vanuit gegaan dat de vergunningen wel geregeld zijn zodra de centrales in gebruik genomen kunnen worden. Als risicomanager zou ik een moord (van bijvoorbeeld een woelmuis) willen doen om het risicodossier onder ogen te krijgen. Risico: centrale mag niet opgestart worden, kans: 50 procent, gevolg: 1,5 miljard, verwachtingswaarde: 0,75 miljard. Krijg dat maar eens recht gerekend in je businesscase. Straks laten we voor een slordige 3 miljard euro aan energiecentrales ongebruikt. Dat moeten we toch niet willen? Ik roep daarom op tot een massale, preventieve staking op het Binnenhof! Vergeet vooral uw schepnet niet.

Roel Reuser

Adviseur contractering en risicomanagement bij

Twynstra Gudde

Reageer op dit artikel