artikel

Veldhuizen lost met ZaXemi laadprobleem bij dieplader op

bouwbreed Premium

Veldhuizen lost met ZaXemi laadprobleem bij dieplader op

Veldhuizen Wagenbouw uit Groenekan introduceert met de ‘ZaXemi’ een slim bedacht opnieuw verbeterd transportvoertuig. Het gaat om een semi-dieplader die zodanig kan knikken dat er niet alleen een volledig bruikbare laadvloer ontstaat, maar ook eentje met een extreem kleine oprijhoek. Dat is handig bij het vervoeren van kleine trekkers, grasmaaiers en soortgelijk compact materieel.

Semi-diepladers op BE rijbewijs zijn niet nieuw, maar het altijd innovatieve Veldhuizen Wagenbouw heeft kans gezien de nadelen er van te ondervangen met de ZaXemi. Het probleem bij semi-diepladers is namelijk, dat de bruikbare laadvloerlengte voor rollend materieel beperkt is tot het gedeelte achter de zwanenhals.

Met oprijgoten is het soms wel mogelijk om bijvoorbeeld een grasmaaier of kleine landbouwtrekker op het voorste gedeelte te rijden, maar dat blijft lastig. Niet alleen de oprijhoek is vaak het probleem, ook de losse oprijgoten geven kopzorgen. Die nemen namelijk ook plaats in op de oplegger.

Tot helemaal voorop

Met de ZaXemi behoren die problemen tot het verleden. Doordat de laadvloer van deze luchtgeveerde oplegger aan de achterzijde zakt, komt hij voor omhoog. Hierdoor ontstaat een vrijwel naadloze vlakke laadvloer die volledig benut kan worden. Machines kunnen eenvoudig tot helemaal voorop worden gereden waardoor de complete acht meter en dertig centimeter lange laadvloer volledig benut kan worden.

Zeer kleine oprijhoek

Bijkomend voordeel is dat de oprijhoek extreem klein is. Doordat de oplegger achter zakt is slechts een oprijklep van zestig centimeter nodig. Deze klep wordt ondersteund door een torsieveer, waardoor er slechts drie kilo handkracht nodig is om deze te bedienen.

Om het mogelijk te maken dat de achterkant van de oplegger zo laag mogelijk komt is de achterbumper erg compact geconstrueerd. Door gebruik te maken van LED verlichting kon er volstaan worden met een achterbalk van slechts 11 centimeter.

Meer info: www.veldhuizen.eu.

Reageer op dit artikel