artikel

Vastgoedfinanciers

bouwbreed Premium

Kunt u zich een vrolijker bijeenkomst voorstellen dan vastgoedfinanciers onder elkaar?

Dat was mijn eerste gedachte toen ik achteraan in een volle zaal aanschoof. Gelukkig viel het weer reuze mee, maar het is zoals met zoveel groepen: voor je het weet zijn ze naar binnen gekeerd en leiden ze een tobberig bestaan. Voor dat tobben is natuurlijk ook wel reden, maar dat mag er niet toe leiden dat zij in hun pakken (ja, het zijn vrijwel alleen maar heren) bij de pakken gaan neerzitten. Zorg daarentegen voor dynamiek in de leegstaande gebouwenvoorraad door onverwachte, nieuwe ontwikkelingen mogelijk te maken. Houd die niet tegen, nee, stimuleer ze. Benut studenten die woonruimte zoeken om weer leven in een leegstaande brouwerij te brengen, zoals de Stichting Tijdelijk Wonen in Utrecht dat met een appel en een ei doet. Laat startende ondernemers hun gang gaan om hun dromen te realiseren. Maak met andere woorden van tijdelijkheid (tijdelijk) business. En benut tijdelijkheid (permanent) om weer perspectief te geven aan gebouwen en locaties. Dat is natuurlijk anders werken dan vastgoedfinanciers gewend zijn, maar als je kijkt naar effecten op korte en lange termijn toch de meest aantrekkelijke route voor de herontwikkeling van leegstaande gebouwen. En natuurlijk ook de maatschappelijk meest gewenste. Leegstaande gebouwen zijn niet alleen een doorn in het oog, maar ook een symbool van arrogantie. Want welke vastgoedfinancier kan zijn studerende nichtje dat woonruimte zoekt of ondernemende neefje dat een bedrijfje wil starten, uitleggen wat de betekenis is van een leegstaand gebouw.

Lenny Vulperhorst

Adviseur Andersson Elffers Felix

Reageer op dit artikel