artikel

Uitlokken

bouwbreed Premium

Actie is reactie. De wijze waarop je iemand benadert, bepaalt al voor een groot deel de wijze waarop hij jou zal benaderen. In het zakenleven is dit niet anders, ook tussen organisaties geldt dit.

Dat weten we eigenlijk best wel. Wat gebeurt er dus wanneer een opdrachtgever een dichtgetimmerd bestek maakt, met een dichtgetimmerd contract erbij, en een wedstrijd organiseert wie de allerlaagste prijs biedt? Dan wordt het een sport om in de dichtgetimmerde stukken gaten te ontdekken. En daarvan gebruik te maken in de wedstrijd. Als de strijd eenmaal gewonnen is, kan de winnaar de gaten gaan exploiteren. Wat hard nodig is, want je wint geen aanbesteding meer als je een eerlijke prijs indient. Er zijn altijd concullega’s die onder de werkelijke kostprijs plus nette winstmarge duiken. De aanbestedingsmarkt is een echte vechtmarkt, en de vechtpartijen worden op het project voortgezet. De aannemer zal alles tegen zo laag mogelijke kosten bouwen en de goedkoopste materialen gebruiken, ook al zijn ze inferieur. De aannemer die wel een betere kwaliteit producten in zijn aanbieding meegenomen had, heeft de aanbesteding op prijs verloren.

Maar opdrachtgevers zijn verplicht om aan te besteden toch? En laagste prijs is een fijn objectief criterium, toch? Ja. En nee. Aanbesteden kan echt anders, met oog voor kwaliteit en duurzaamheid. Op het congres van PIANOo (expertisecentrum aanbesteden) komende donderdag zullen weer veel voorbeelden worden gegeven. Je hoeft echt niet meteen aan ingewikkelde DBFMO of PPS contracten te beginnen. Als je kwaliteit en duurzaamheid wilt, begin dan eens met iets simpels als garantie te vragen. Je koopt toch ook geen auto zonder garantie? Waarom dan geen garantie op het gemeentehuis of een rotonde? Met andere spelregels verandert de wedstrijd. Garantie vragen betekent kwaliteit en duurzaamheid voorop stellen, en niet de allerlaagste prijs. Daarmee lok je ander gedrag uit. De aanbiedingen zullen niet meer superlaag zijn, maar wel bieden wat je hebben wilt: een mooi uitgevoerd project tegen redelijke kosten. De wedstrijd gaat dan weer over wie dat het beste kan doen, en niet wie de meeste gaten kan vinden in de stukken.

Jacqueline Schlangen, Directeur Vernieuwing Bouw.

Reageer op dit artikel