artikel

Uit het niets

bouwbreed Premium

De vastgoedwereld kan veel leren van de kraakbeweging. Zeker als er veel leegstand is en vraaguitval. Krakers hebben laten zien leegstaande panden te kunnen heruitvinden. Het ideaaltypische beeld is er een van zelf realiseren en zelf beheren. En dat met minimale middelen, vaak door materialen te hergebruiken en dankzij veel zelfwerkzaamheid. Bovendien op zo’n manier […]

De vastgoedwereld kan veel leren van de kraakbeweging. Zeker als er veel leegstand is en vraaguitval. Krakers hebben laten zien leegstaande panden te kunnen heruitvinden. Het ideaaltypische beeld is er een van zelf realiseren en zelf beheren. En dat met minimale middelen, vaak door materialen te hergebruiken en dankzij veel zelfwerkzaamheid. Bovendien op zo’n manier dat er snel gebruik gemaakt kan worden van het pand en er vervolgens een organisch proces start van permanent en stap voor stap verbeteren. Belangrijk is de observatie dat het om een vraaggestuurd proces gaat: de initiatiefnemers zijn de baas en bepalen de uitkomsten. Raar eigenlijk dat dit model van herontwikkelen niet keurig beschreven staat in de syllabi van de vastgoedopleidingen. Juist in een tijd dat we de sluimerende vraag naar vastgoed moeten blootleggen en activeren, is het zaak te leren van dit soort organische, bottom-up gestuurde ontwikkelmodellen. Het wordt de kunst om initiatieven van bewonersgroepen en bedrijfjes al vroeg in beeld te hebben en die te om te beginnen te ondersteunen in de fase van conceptontwikkeling, vraagarticulatie en financieringsvragen. En later natuurlijk bij de realisatie. Het is mooi dat er in grotere steden enkele professionals met deze initiatieven bezig zijn, maar dat is echt te weinig. Nodig is dat er een ‘beroepsgroep’ op staat die zich richt op de ondersteuning van initiatieven van burgers en bedrijven. Uit het niets kan markt gemaakt worden. Raar dat dit niet gebeurt.

Utrecht

Reageer op dit artikel