artikel

Nieuwe bouw in oude zakken

bouwbreed Premium

De modeterm bij uitstek van deze tijd: het nieuwe bouwen. Velen hebben er de mond van vol. De term wordt fraai geïllustreerd, zoals met: we kunnen geen foto maken van de huidige omstandigheden, omdat die vragen om een film. Alles is namelijk permanent in beweging. Het nieuwe bouwen vraagt om transparantie. En om vertrouwen. En […]

De modeterm bij uitstek van deze tijd: het nieuwe bouwen. Velen hebben er de mond van vol. De term wordt fraai geïllustreerd, zoals met: we kunnen geen foto maken van de huidige omstandigheden, omdat die vragen om een film. Alles is namelijk permanent in beweging.

Het nieuwe bouwen vraagt om transparantie. En om vertrouwen. En om eerlijkheid. En om consequent zijn. En om makkers, in plaats van rakkers. Business as usual komt nooit meer terug. En daar zijn we het met zijn allen over eens. Mooi.

Totdat het betekent dat we onze algemene kosten moeten vermelden zoals ze zijn. Want wie weet dat dea.k. meer dan tien procent zijn – en weet, dat een mogelijke opdrachtgever dat waarschijnlijk óók wel weet – moet dus niet meer doen, alsof het zes procent is. Om vervolgens verontwaardigd te reageren als een opdrachtgever denkt: ach, wat van tien naar zes kan, kan ook wel naar vier. Dat is namelijk nieuwe bouw in oude zakken. Dus gaan we ons verdiepen in de markt van nu. En omdat bouwen mensenwerk is, ook in de mens van nu. Die drastisch anders is, dan de mens (in de markt) van twintig jaar geleden. Allicht.

Onlangs hoorde ik een bevlogen spreker met verstand van zaken een vergelijk maken met een andere branche. Altijd een aardige invalshoek – sommige wielen zijn al op veel plaatsen uitgevonden. Bijpassend vergeleek hij woningen met auto’s. Zijn stelling was, dat een nieuwe auto van nu niet meer te vergelijken is met een nieuwe auto van twintig jaar geleden. Een nieuw huis van nu, zie hij, lijkt echter sterk op een nieuw huis van twintig jaar geleden. De bouw kent in deze weinig zelfkritiek. Saillant detail: zijn presentatietechniek leek heel sterk op die van twintig jaar geleden.

Maar daar is opschalen wellicht nog wat teveel gevraagd.

De Bouwer en Partners

Reageer op dit artikel