artikel

‘Miniduikboot maakt werk onder water makkelijker’

bouwbreed Premium

‘Miniduikboot maakt werk onder water makkelijker’

Een handzaam onderzeeërtje kan de inspectie en het onderhoud van constructies onder water een stuk makkelijker maken, vindt Erik Hasselman van U-Boat Worx. Niet in de laatste plaats omdat het gebruik van zo’n kleine duikboot in de woorden van de onderzeeërbouwer uit Breda geen specifieke kennis en vaardigheden vergt.

U-Boat Worx bouwt inmiddels ruim zeven jaar miniduikboten. Inspectie en onderhoud zijn nog zulke nieuwe toepassingen voor de onderzeeër van U-Boat Worx dat de producent er vooralsnog geen referenties voor heeft. De microduikboten doen het volgens Hasselman tot nog toe vooral goed in de watersport en in de toeristische sector. Vooral vanwege de transparante koepel die rondom zicht biedt en de doorzichtige bodem.

Voor inspectie en onderhoud moeten er benodigdheden als robotarmen en camera’s worden geïnstalleerd. “Dat zullen we in overleg doen met de koper”, zegt Hasselman. De koper kiest de voorzieningen en de bouwer monteert ze op de onderzeeër. De duikboten worden voor het overgrote deel gemaakt uit standaard handelsproducten. “Specifieke onderdelen moeten we zelf maken.”

Mini-onderzeeërs zijn volgens Hasselman toegelaten in Nederlands water. De vaartuigen zijn gekeurd door de Germanischer Lloyd. Inspecteren en onderhouden met een mini-duikboot vergt in Hasselmans uitleg niet meer dan een training van drie weken. “Diploma’s en certificaten zoals duikers moeten hebben zijn niet nodig.”

U-Boat Worx bouwt eigenlijk alleen op bestelling. “We hebben wel eens voor eigen rekening duikboten gebouwd”, zegt Hasselman. “Maar die waren altijd verkocht tegen het moment dat ze klaar waren.” De bouwtijd bedraagt ongeveer een half jaar. De Bredase fabrikant is volgens Hasselman één van de drie fabrikanten van mini-onderzeeërs. “De andere twee zitten in de Verenigde Staten. Die zijn geen bedreiging voor ons zolang de Amerikaanse dollar niet veel lager wordt.”

Compact

De tweepersoons C-Quester 2 is het meest compacte model van U-Boat Worx. De onderzeeër duikt tot 100 meter diep. Als optie biedt de bouwer een uitvoering die tot 115 meter diep gaat. De 3350 kilo zware duikboot meet 4900 bij 2250 bij 1980 millimeter. Twee thrusters van elk 1,3 kilowatt sterk stuwen de onderzeeër voort. Met volgeladen lithiumaccu’s kan de duikboot acht uur vooruit. Boven water bedraagt de maximumsnelheid vier knopen oftewel 7,2 kilometer per uur. Onder water legt de machine tot twee knopen oftewel 3,6 kilometer per uur af. In de duikboot zijn voorzieningen opgenomen die de bemanning in noodgevallen voldoende zuurstof geven en om koolzuurgas uit de lucht te halen. Al met al kan de bemanning ruim 96 uur overleven in de onderzeeër.

Reageer op dit artikel