artikel

Meetsysteem waarschuwt voor aardverschuivingen

bouwbreed

Een stelsel van onder meer ingegraven kabels, videocamera’s, GPS-antennes en een laserscanner kunnen tijdig waarschuwen voor aardverschuivingen. Het systeem wordt gemaakt voor de hellingen van de Alpen, maar moet volgens de ontwikkelaars ook elders voor verschuivingen kunnen waarschuwen. Onderzoekers van de technische universiteit van München en van de militaire academie in München werken samen aan […]

Een stelsel van onder meer ingegraven kabels, videocamera’s, GPS-antennes en een laserscanner kunnen tijdig waarschuwen voor aardverschuivingen. Het systeem wordt gemaakt voor de hellingen van de Alpen, maar moet volgens de ontwikkelaars ook elders voor verschuivingen kunnen waarschuwen. Onderzoekers van de technische universiteit van München en van de militaire academie in München werken samen aan wat alpEWAS gaat heten. Het Early Warning System for Alpine Slopes detecteert onder meer bewegingen in het oppervlak en meet de grondwaterspiegel. De meetwaarden worden doorlopend vergeleken met eerdere gegevens over bewegingen in de grond. Uit de berekeningen kan de verandering worden afgeleid die in de volgende weken of maanden kan worden verwacht.

Reageer op dit artikel