artikel

Investeer in vakmanschap

bouwbreed

Laatst hoorde ik op BNR een reclame van een aanbieder van beleggingsproducten, waarin wordt verteld dat er bij hen toch vooral geen ingenieurs worden ingeschakeld voor verstandig beleggen. Of dat een knipoog is naar de ‘Investment Engineers’ durf ik niet te zeggen. Ik vind hun opstelling eigenlijk wel oké. Waarom goed opgeleide ingenieurs misbruiken voor een bedrijfstak waar het toch vooral gaat om geld verdienen aan andermans verdiensten?

Ingenieurs zijn immers hard nodig in veel belangrijker takken van sport: bouw, infrastructuur, ruimtelijke ontwikkeling, gezondheidszorg, deltatechnologie, duurzame energie, klimaatadaptatie etc. Ik vind dat je mensen moet inzetten waar hun kwaliteit het beste naar voren komt. Laat de beleggingswereld dus maar over aan andere financiële ‘experts’. Dan doen ingenieurs waar ze het hardst voor nodig zijn: het zorgen voor een veilige en duurzame fysieke leefomgeving.

Er is ondanks de crisis ontegenzeggelijk behoefte aan meer ingenieurs. Met de vergrijzing zal het tekort aan technische experts enkel toenemen. Te weinig jongeren kiezen voor een technische HBO- of WO-opleiding. Degenen die deze opleidingen wel doorlopen, komen niet altijd met een even waardevol diploma de arbeidsmarkt op, zoals ook blijkt uit de recente commotie rondom enkele HBO-opleidingen. Een betere kwaliteitstoetsing in met name het HBO lijkt me gewenst, waarbij vooral naar de aansluiting op de arbeidsmarkt moet worden gekeken: worden de studenten opgeleid tot waardevolle werknemers voor de branche?

Beter gekwalificeerd personeel verdient ook een betere beloning. De resultaten van het salarisonderzoek van deze krant laten zien dat ingenieurs er op dat vlak best nog wel wat bij mogen hebben. Ik zeg vaak: value for moneyén money for value.Opdrachtgevers en werkgevers moeten betalen voor kwaliteit. Dat zal vervolgens ook zijn weerslag hebben op de aantrekkingskracht van het ingenieursvak op jongeren.

Investeer in ingenieurs, dat komt ten goede aan heel Nederland.

Ir. Paul Oortwijn

Directeur NLingenieurs

Den Haag

Reageer op dit artikel