artikel

Externe controle op duurzaam hout

bouwbreed

Staatssecretaris Atsma keurt het Maleisische certificaat MTCS goed op basis van wetgeving. Volgens Michael Derlage zou een onafhankelijke organisatie moeten bepalen of hout duurzaam en legaal geproduceerd is.

“Het is geen eenvoudige toetsing geweest. Veel van de Nederlandse criteria voor duurzaam bosbeheer worden gedeeltelijk gedekt door de nieuwe Belgische boswetgeving, dat vergde dus enig uitzoekwerk. Op zich doet het er niet toe of duurzaam bosbeheer door middel van certificering of wetgeving tot stand komt”. Dit citaat is afkomstig van Udo de Haes, voorzitter van de Nederlandse duurzaam-houtautoriteit TPAC.

Niet gebaseerd

Met dit statement bevestigt de Haes, dat het duurzaam beleid van de Nederlandse overheid niet gebaseerd is op erkend duurzaam beleid bevestigd door een onafhankelijke derde, maar dat regionaal overheidsbeleid ook voldoende zou zijn. Deze stelling mag dan voor

België gelden, maar in tropische landen, waar corruptie hoogtij viert en de moraal laag is moeten andere spelregels gelden.

Bovendien keurt staatssecretaris Atsma hiermee eigendomsconflicten over bosbezit, milieuvervuiling, bosconversie en het ontnemen van rechten aan inheemse volkeren goed. Hieronder enkele voorbeelden:

Grondconflicten: MTCS kan niet op papier of landkaarten exact aangeven hoe groot en waar een MTCS gecertificeerd bos is. Verschillen lopen op tot 10 procent. Een boom kappen bij de buurman is dus heel goed mogelijk.

Bosconversie : bosconversie staat kaalkap toe, om landbouwgrond, of een palm-/rubberplantage aan te leggen. MTCS weet niet, of geeft geen inzage hoeveel bos is geconverteerd. Daarnaast kan men zich afvragen of Atsma hiermee niet het beleid van staatssecretaris Bleeker doorkruist, die in november nog zijn steun gaf aan de internationale afspraken om palmolie duurzaam te maken! Oerbos converteren kan men niet duurzaam noemen.

Milieuvervuiling : als wij in Nederland gebruikte olie of accu’s zouden dumpen op de grond van een fabriek, dan volgt terecht protest en straf, maar in Maleisië schijnt het niet nodig te zijn om gecontroleerd te worden. De staatsecretaris lijkt dit met zijn voorstel goed te keuren.

Inheemse bevolking : de rechten van de lokale bevolking schijnen niet te zijn vastgesteld. De lokale bevolking wordt ook niet betrokken in het MTCS-systeem, er is dus geen sociaal beleid.

Ook TPAC -voorzitter Udo de Haes van TPAC keurt het systeem af, maar staatssecretaris Atsma stelt dat bovenstaande zaken wel goed geregeld zijn. Per 1 juli wordt MTCS als duurzaam geproduceerd hout beschouwd. In januari verklaarden verschillende milieuorganisaties echter,dat het niet goed geregeld is. Als dat zo is, dan heeft MTCS tijd nodig om de nodige correcties door te voeren.

Garantie

Zou Atsma gezegd hebben, dat Nederlandse overheden MTCS mogen accepteren, ondat het echt duurzaam hout is, dan had ik hiermee vrede. Maar als Atsma, MTCS goedkeurt op basis van wetgeving en niet door controle van onafhankelijke gespecialiseerde internationale organisaties, dan zou hij ook de Boliviaanse, of Braziliaanse boswetgeving kunnen goedkeuren. Naar mijn mening doet die wetgeving niet onder voor die van MTCS en verder is corruptie niet alleen een fenomeen in tropische landen.

Een onafhankelijk derde die een waterdicht certificeringsysteem van begin tot einde controleert, is de enige garantie voor duurzaam legaal geproduceerd hout. Zo lang dat niet het geval is, verbetert de reputatie van de houthandel niet met ‘een beetje duurzaam’ of ‘een beetje legaal’.

Michael Derlage

D.Jr.Hout V.O.F.

Internationaal makelaar in hout

Reageer op dit artikel