artikel

Column Bas Klaver: Tot de conclusie

bouwbreed Premium

Ik heb me goed vermaakt met de media de afgelopen week.

De media die het logisch vinden dat je de eigenaar van ieder huis in een straal van een kilometer kent (in dit geval een zekere Osama B.). Die op dé foto aan de ogen van de president kunnen zien dat het nu echt erop of eronder is, terwijl hij ‘de operatie’ live volgt op een niet zichtbare tv. Hoe minder bewijs er voorhanden is, hoe meer mensen geneigd zijn hun eigen versie van een verhaal te geloven. We zien het nu, we zagen het bij 9/11, maar eigenlijk zie ik het de hele dag. Op de een of andere manier (ik kan het bij mezelf helaas ook niet ontkennen) is iedereen continu bezig met het bevestigen van zijn eigen vermoedens en veronderstellingen. Als je het idee hebt dat de wereld op een bepaalde manier in elkaar zit, zie je ook overal bewijzen dat je gelijk hebt. Een onhandige menselijke eigenschap en volgens mij één van de oorzaken van projectblindheid. Doordat je je (onbewust!) richt op het bevestigen van een algemeen oordeel over onderaannemers, collega’s, Uta-personeel of bouwplaatsmedewerkers, kan er van alles door je vingers glippen. Een voorbeeldje, op de weg. De publieke opinie dicteert dat Audi en BMW-rijders asociale rijders zijn. En ja hoor, iedere keer als je op de snelweg zit en in je achteruitkijkspiegel kijkt, word je van de weg gedrukt door een A4 of een 3-serie. Dat je ondertussen zelf met 130 een veelvoud van deze ‘snelheidsduivels’ inhaalt, registreer je eigenlijk niet. Een stukje kritische zelfreflectie kan dus geen kwaad. Ga eens op zoek naar weerlegging: waarom is het niet waar wat ik denk? Twan Huys kon vorige week dinsdag bij De Wereld Draait Door precies vertellen wat er allemaal omging in de hoofden van Obama, Hillary en de aanwezige officieren op basis van één plaatje. Ik ben benieuwd of hij tot dezelfde conclusies zou komen als je bij deze meest besproken foto ter wereld vertelt dat de Amerikaanse elite vol spanning zit te kijken naar de ontknoping van The Voice of America.

Bas Klaver

Kritieke Waarde

Reageer op dit artikel