artikel

‘Chinese concurrentie voor Nederlandse bouw’

bouwbreed Premium

De laatste jaren tonen Chinese bouwbedrijven steeds meer interesse in de Europese bouwmarkt. Niet alleen als investeerder maar ook als daadwerkelijke bouwpartner in binnen Europa opererende consortia.

In een opinieartikel dinsdag in Cobouw vragen Jimmy Ji en Pieter van der Zwet van KPMG zich af dit een bedreiging of kans voor de Nederlandse bouw betekent“Ofschoon de Chinese concurrentie vol sterktes zit kent deze ook zwaktes. Allereerst is er de enorme taalachterstand. In een markt waarin samenwerking in de keten en geïntegreerde contracten, en dus communicatie steeds belangrijker wordt, vormt dit een enorme handicap. Daarnaast heeft Nederland hoogwaardiger project- en risicomanagement te bieden. In vergelijking met de Chinese aanbieders zijn Nederlandse bouwers overwegend een betere samenwerkingspartner door een meer pro-actieve, duurzame en vraag- en omgevingsgerichte opstelling”.

Volgens Ji en van der Zwet staan ruim 11 miljoen Chinese arbeiders dagelijks te popelen om buiten de eigen landsgrenzen aan de slag te gaan. Via Turkije en Albanië zet de Chinese opmars zich voort via Roemenië en Polen naar Duitsland, Frankrijk en Nederland.

Lees dinsdag het volledige artikel in Cobouw! 

Reageer op dit artikel