artikel

Caterpillar toont nieuwe B-serie knikdumpers aan vakpers

bouwbreed

Caterpillar toont nieuwe B-serie knikdumpers aan vakpers

Caterpillar heeft in Las Vegas een nieuwe generatie knikdumpers aan het publiek voorgesteld. De nieuwe B-serie gelede dumpers worden gebouwd in de Caterpillar fabriek in het Noord-Engelse Peterlee. Daar worden deze week vertegenwoordigers van de Europese vakpers uitgebreid voorgelicht over de nieuwe modellen. De 735B, 740B en 740B Ejector B-serie knikdumpers worden de opvolgers van de huidige 735, 740 en 740 Ejector.

Foto: Waar de nieuwe serie knikdumpers uiterlijk nog stoerder en vooral ook ‘hoekiger’ overkomt, is in de cabine juist van alles gedaan om het voor de bestuurder zo comfortabel mogelijk te maken.

Meer laadvermogen

Bij de nieuwe modellen in de B-serie gaat het om de 735B met 33 metrische ton laadvermogen, de 740B met 39 metrische ton laadvermogen en de 740B EJ met Ejector body (uitwerpschuifsysteem) en 38 metrische ton laadvermogen. Er is keuze uit versies met Tier2/Stage2 motoren (voor buiten Europa) of de nieuwe interim Tier 4 /Stage 3B motoren (voor Amerika en Europa), om aan klantwensen over de gehele wereld te kunnen voldoen.

Andere motoren

Belangrijkste technische verandering is de inzet van nieuwe motoren om te voldoen aan de hogere emissie-eisen in Europa en de Verenigde Staten. De uitstoot van stofdeeltjes door de dieselmotor is met 90 procent teruggebracht en die van de stikstofoxiden met 50 procent. Van belang daarbij is dat de bestuurder geen handelingen hoeft te verrichten en ook de werksnelheid en capaciteit niet worden aangetast.

Nieuw aandrijfsysteem

Caterpillar heeft ook het zeswiels aandrijfsysteem verder verbeterd. Een geheel proportioneel werkende krachtoverbrenging (ATC = Automatic Torque Control) moet ervoor zorgen, dat de bestuurder niet hoeft in te grijpen om in lastige grondsoorten optimale trekkracht te behouden.

Meer info: www.pon-cat.com/nl.

Een uitgebreidere bespreking vindt u in de Materieelkrant die donderdag 19 mei verschijnt.

Reageer op dit artikel