artikel

wetenschap Efficiënte buisconstructies

bouwbreed Premium

De bouwfaculteiten van de drie technische universiteiten (3TU) zijn gericht op het doen van toegepast fundamenteel onderzoek. Andere kennisinstellingen zorgen voor toegepast en projectgericht onderzoek en ontwikkelingswerk. Van de 3TU.Bouw- hoogleraren en hun staf mag u verwachten dat zij zich inzetten om de bouwsector te ondersteunen en te begeleiden in de zoektocht naar efficiency door generiek en langetermijnonderzoek.

Ook als we over vijf jaar met beduidend minder mensen in de bouwsector overblijven en een groot aantal zinvol is uitgestroomd, is efficiency aan de orde. Hoogleraren proberen boven de dagelijkse bouwpraktijk uit te stijgen en naar voren te kijken, tot een koepelvisie te komen. Mijn belangstelling gaat uit naar het verzorgen van publicaties op vele gebieden. Ik doe dat al veertig jaar, vanaf mijn studietijd. In augustus 1971 heb ik mijn eerste forse publicatie voor het architectenbladZodiac 21 geschreven over het dak van de Olympische spelen in München. Deze weken is mijn meest recente boek ‘Tubular Structures in Architecture’ gereed gekomen: 224 pagina’s met een overzicht van de historische ontwikkeling van stalen buisconstructies, de meer recente ontwikkelingen aangejaagd door de hightecharchitectuur van de jaren zeventig, tachtig en negentig vanaf het Centre Pompidou in Parijs (Piano & Rogers, 1976) tot en met het Kanzai Airport in Osaka (Piano, 1994). De hightechperiode werd opgevolgd door de free formarchitectuur, met het Guggenheim museum in Bilbao (Gehry, 1996). Drie jaar geleden werd het olympisch stadion in Peking (Herzog & Demeuron, 2008) gerealiseerd als free formarchitecturehoogtepunt. De vrije vorm architectuur stelt complexere eisen aan de geometrie en de technologie van de onderdelen. Maar het bird’s nest consumeerde door de vormwil achtmaal zoveel staal als een gemiddeld stadion van dezelfde grootte. Er zijn ook andere, meer efficiëntere voorbeelden. Het nieuwe treinstation Liège-Guillemins van Santiago Calatrava moet u echt gaan zien. Dat is een efficiënte constructie en indrukwekkend door het ontwerp, de technologie en het stedelijk gebaar. De stad Luik zal erdoor opknappen.

In publicaties als deze wordt getracht kennis en inzicht over te dragen naar de bouwsector, in de hoop op inspiratie. Op identieke wijze willen de 3TU.Bouw-hoogleraren hun inzichten graag verspreiden in de bouwsector. Ze moedigen het gebruik van hun websites en portals aan waarop iedereen hun publicaties kan downloaden. Elke bouwfaculteit in Delft, Eindhoven en Twente heeft zo’n portal. Op die wijze hoopt de 3TU.Bouw te kunnen bijdragen aan de Verlichting van de bouwsector.

Hoogleraar TU Delft

Directeur Octatube

Reageer op dit artikel