artikel

Warrior politics

bouwbreed

Zonder grondige kennis van de krijgskunst krijg je grote dingen niet voor elkaar. Professionals moeten daarom een oprechte belangstelling hebben voor de emoties en het handelen van tegenstanders, snappen dat in de buitenwereld de wetten van de straat gelden, begrijpen dat de ander nooit te beroerd is je een kunstje te flikken, extreem wendbaar zijn, […]

Zonder grondige kennis van de krijgskunst krijg je grote dingen niet voor elkaar. Professionals moeten daarom een oprechte belangstelling hebben voor de emoties en het handelen van tegenstanders, snappen dat in de buitenwereld de wetten van de straat gelden, begrijpen dat de ander nooit te beroerd is je een kunstje te flikken, extreem wendbaar zijn, geen moeite hebben met opportunistisch handelen en moeiteloos bereid zijn om zowel binnen als de buiten de perken te acteren. Deze ‘geraffineerde slechtheid’ maakt geen onderdeel uit van het normale repertoire van competenties dat professionals in de publieke en private sector geleerd wordt. Eigenlijk ongelooflijk. Want wie het net gepubliceerde boek over de Noord-Zuidlijn leest komt prachtige staaltjes van warrior politicstegen. De mooiste is de volgende. De gemeente Amsterdam gaat er vanuit dat het rijk 95 procent betaalt aan de lijn; ook als er overschrijdingen zijn. Daarom begroten ze laag. De minister voelt aan dat ze belazerd dreigt te worden en stelt een lumpsum bedrag voor. Amsterdam aarzelt aanvankelijk, maar de minister geeft nog een kleine 200 miljoen meer. Amsterdam zegt ja en iedereen kent de gevolgen. De wethouder die de onderhandelingen deed, verzuchtte later dat hij geen onderhandelingspositie had, terwijl de minister zei: “Het zweet stond op zijn voorhoofd. Ik was gewend aan de omgang met miljarden, hij niet.”

Adviseur Andersson Elffers Felix

Utrecht

Reageer op dit artikel