artikel

Tel sell voor techneuten

bouwbreed

Ik schrik er soms van hoe professionals in de hele sector tegenover ontwikkelingen als systems engineering en risicomanagement staan. Ze noemen het kostenopdrijvende processsen, zinloos papierwerk of zelfs een totaal onrealistische benadering van wat er echt buiten gebeurt. Nu geloof ik ook wel dat de overstap naar deze nieuwe manier van denken en werken niet […]

Ik schrik er soms van hoe professionals in de hele sector tegenover ontwikkelingen als systems engineering en risicomanagement staan. Ze noemen het kostenopdrijvende processsen, zinloos papierwerk of zelfs een totaal onrealistische benadering van wat er echt buiten gebeurt. Nu geloof ik ook wel dat de overstap naar deze nieuwe manier van denken en werken niet altijd vlekkeloos gaat, en dat de SE-er of risicomanager zowel bij opdrachtgever als opdrachtnemer soms in de rol geduwd wordt van veredelde typmiep.Erg jammer, want het kan zoveel betekenen voor een project. En dan heb ik het nog niet eens over wat je er als technisch expert persoonlijk mee kan winnen. Probeer het eens als marketing tools voor je kwaliteiten te zien! Wat is SE meer dan een plek waar je jouw geniale ontwerpkeuzes kunt onderbouwen, en iedereen vertellen waarom juist die keuze het beste voldoet aan de wensen van de klant? Wat is de risicomanager anders dan jouw persoonlijke Tel sell kanaal, via wie je het hele projectteam bewust kunt maken van de problemen die je vanuit jouw expertise ziet, en daarbij ook nog eens de oplossing kunt aandragen? Wat is er mooier dan inzicht te geven in je eigen kwaliteiten, via de steeds meer gevraagde traceerbaarheid en aantoonbaarheid? Helaas, verkooppraatjes schijnen niet in de aard of competenties van de techneut te liggen. Die doen gewoon hun werk goed en houden niet van het accentueren van hun eigen kwaliteiten. Ik geloof het niet. Het lijkt me niet dat we in deze complexe, bestuurlijke, civiele wereld behoefte hebben aan communicatieschuwe technici die in één streep naar het eindresultaat toewerken, zonder om te kijken en zonder de omgeving in te lichten. De opkomst van procesmanagement biedt ontzettend veel kansen om jezelf op een nieuwe manier in de markt te zetten. Een markt die meer vraagt dan een AutoCad-tekening in een mooie envelop. En je hoeft echt niet bang te zijn dat je amazing discoveriesniet de moeite waard zijn. Je hebt er hoogstwaarschijnlijk een stuk langer en beter over nagedacht dan de verkoper van de Ab Roller Plus.

Kritieke Waarde

Reageer op dit artikel