artikel

Schots onderzoek naar rendement waterzuiveringen

bouwbreed

De universiteit van Glasgow onderzoekt hoe waterzuiveringen energie kunnen leveren. De wetenschappers doen dat met ruim 1,1 miljoen euro van de overheidsinstelling Engineering and Physical Sciences Research Council (EPSC).

De doelstelling komt in grote lijnen overeen met die voor De Energiefabriek, een initiatief van de Nederlandse waterschappen. Het Schotse onderzoek gaat vooral in op anarobe vergisting; vergisting zonder zuurstof. In Nederland is dat ook een van de beoogde technieken, al wordt het Nederlandse rioolwater doorgaans te koud genoemd om efficiënt biogas te genereren.

De onderzoekers willen de efficiëntie van dit proces verhogen met de ontwikkeling van ‘verbeterde bacteriën’. Zij bestuderen hoe met het biogas een autonome zuiveringsinstallatie kan worden gebouwd. Het gas wordt dan omgezet in elektriciteit waarmee de installaties worden aangedreven. Zulke installaties kunnen dan ook worden gebouwd in landen waar de riolering wat minder ontwikkeld is. De eerste proefopstelling moet over vier jaar gereed zijn.

Reageer op dit artikel