artikel

octrooiBouwelement met inwendige drager

bouwbreed

Een combinatie van staal, schuim en folie moet een dun en toch isolerend binnenblad opleveren.

Niels Blauwiekel wilde een goed geïsoleerd, gebruiksvriendelijk bouwelement ontwikkelen voor de opbouw van wanden, vloeren en daken. Licht en goed hanteerbaar, maar toch met voldoende stijfheid. “Het is ontworpen als een geïsoleerd metalen binnenblad voor de buitenschil van een woning of utiliteitsgebouw,” vertelt hij met enige nadruk, “als alternatief voor de bestaande bouwelementen. Op deze manier kun je als architect met een hoog isolerend product toch vrij dun ontwerpen.”

De nu geoctrooieerde bouwelementen hebben een inwendige draagstructuur die bestaat uit een plaat verzinkt en gecoat staal, met twee opstaande zijkanten. De bakvormige ruimte die daarbij is ontstaan, is volgeschuimd met pur dat nog een paar centimeters boven de zijwanden uit komt. Het schuim is afgedekt met een bekleding van aluminiumfolie.

Voor voldoende stijfheid van het element kreeg de staalplaat ondiepe groeven. De zijkanten van de elementen hebben uitsteeksels en uitsparingen, waardoor ze onderling goed koppelbaar zijn. Wat de afmetingen van de elementen betreft moet je denken aan een dikte van 70 à 160 millimeter en een hoogte van 450 à 750 millimeter. De lengte is vrij te kiezen.

In een wand liggen de elementen horizontaal georiënteerd, vastgeschroefd tegen de verticale staanders van de hoofddraagstructuur van het gebouw. De metalen plaat is de zichtzijde, de met folie beklede zijde is naar buiten gekeerd. Na de opbouw van de wand kan de buitenzijde zo nodig met een extra bekleding volkomen lucht- en vochtdicht worden gemaakt.

Tegen deze buitenkant kan de architect een gevel naar keuze plaatsen. Blauwiekel, directeur-eigenaar van consulting- en adviesbureau M3C: “Je bouwt een naar verhouding vrij dun binnenblad, dat 7 tot 7,5 meter kan overspannen en zorgt voor zowel de isolatie, de brandwerendheid als de luchtdichtheid. De minimale Rc-waarde is 4,5, de verwachte brandweerstand minstens 2 uur.”

Inmiddels zijn ook varianten ontwikkeld voor vloeren en voor platte en hellende daken. De dakelementen zijn zwaarder geprofileerd, voor een grotere stijfheid. De werknaam van het systeem is MPCS, wat staat voor Multi Purpose Cladding System.

Het systeem is nog niet in productie: “We zijn bezig met een Europese patentaanvrage en bereiden de benodigde tests voor. Ik wil eind dit jaar alles rond hebben, maar ik weet niet of dat allemaal gaat lukken,” aldus Blauwiekel.

octrooinummer: NL2003023

houder: M3C Ingenieursburo, Maasbommel

uitvinder: J.N. Blauwiekel

Reageer op dit artikel