artikel

Makkers hebben de toekomst

bouwbreed

Een mooi avontuur. Willen bouwers zich verenigen in een LinkedIn groep, zich afficherend als Makkers? Nou, dat willen ze wel! In korte tijd waren er al meer dan duizend bouwers aangemeld. Allemaal ‘in’ voor de Makkers-methode. Uitgangspunten: niet vechten, maar samenwerken. Transparantie op basis van vertrouwen. De bijeenkomsten trekken veel publiek. Er wordt veel gepresenteerd […]

Een mooi avontuur. Willen bouwers zich verenigen in een LinkedIn groep, zich afficherend als Makkers? Nou, dat willen ze wel! In korte tijd waren er al meer dan duizend bouwers aangemeld. Allemaal ‘in’ voor de Makkers-methode. Uitgangspunten: niet vechten, maar samenwerken. Transparantie op basis van vertrouwen. De bijeenkomsten trekken veel publiek. Er wordt veel gepresenteerd over successen. Makkersblijken succesvoller dan rakkers. De gedachte is dat het succes ook langer blijft duren. Ik voorzie veel en overtuigend bewijs.

Maar het is allemaal gemakkelijker gezegd dan gedaan. Als de directies van opdrachtgevers en opdrachtnemers besloten hebben Makkerste willen zijn, betekent dat nog niet dat hun hele organisaties daar ook onmiddellijk naar gaan handelen. Het is sowieso verrassend, dat een directie, die mogelijk maanden aan een nieuw standpunt heeft mogen wennen, verwacht dat de medewerkers hetzelfde enthousiasme binnen een uur of wat bereiken. Terwijl men wellicht jarenlang is geprezen en beloond voor het tegendeel.

Enfin, nieuw gedrag vergt training. Maar hoe? Een grote opdrachtgever heeft er voor gekozen om samen met een van haar grotere opdrachtnemers een training op het vlak van samenwerken op te pakken. Er is een managementgame insteek gekozen, waarbij men in verschillende compacte groepen ging oefenen in meer en beter samenwerken. Ieder functieniveau in de eigen fase van het proces. Maatwerk werkt immers het best.

Maar is het niet griezelig? Opdrachtgevers en -nemers samen kwetsbaar opstellen? Kaarten op tafel, is dat niet heel erg eng? Ik dacht het niet. Allicht vergt het allemaal veel voorbereiding en strakke begeleiding. Maar er is een mooi ‘Akkoord van Scheveningen’ bereikt, afgelopen maandag. Ruim vijftig bouwprofessionals gingen ervoor. En gaan ervoor – de intenties zijn helder vertaald in concreet gedrag. Rakkersgedrag is nu afgerond oud zeer geworden, de Makkers hebben de toekomst. En welke bouwer zou de toekomst niet willen hebben?

De Bouwer en Partners

Reageer op dit artikel