artikel

Let op kwaliteit van constructeur

bouwbreed Premium

Het selecteren van een constructeur is vaak het begin van een moeizame samenwerking. Als het lukt om een constructeur te vinden die de opdracht uitvoert voor de helft van de prijs lijkt het of de opdrachtgever een overwinning heeft behaald. Constructeurs laten zich echter de kaas niet van het brood eten. Erik Middelkoop legt uit […]

Het selecteren van een constructeur is vaak het begin van een moeizame samenwerking. Als het lukt om een constructeur te vinden die de opdracht uitvoert voor de helft van de prijs lijkt het of de opdrachtgever een overwinning heeft behaald. Constructeurs laten zich echter de kaas niet van het brood eten. Erik Middelkoop legt uit hoe ook deze constructeurs toch nog geld aan de opdracht verdienen.

Het is een misvatting dat het werk van de constructeur voor een bouwproject allemaal van te voren kan worden vastgelegd. Ook met een taakomschrijving van tien kantjes blijft veel over om later in te vullen. De standaard taakomschrijvingen gaan er geheel aan voorbij dat het niet zozeer gaat om het aantal taken maar om de invulling ervan. Alsof er maar één kwaliteit mogelijk is.

Op basis van deze misvatting worden projecten gegund aan de partij die het minste gaat doen. De inschrijvers vragen zich niet af met hoe weinig winst ze tevreden zijn, maar welke essentiële taken wel een tandje minder kunnen. Door werk te laten doen door een junior, interne kwaliteitsborging achterwege te laten en de stukken van onderaannemers niet goed te toetsen kunnen kosten worden bespaard.

Op creatieve en efficiënte oplossingen hoeft men al helemaal niet te rekenen. Hiermee verdwijnt het beleg van de boterham bij de opdrachtgever. Het kaas zit er bij de constructeur nog gewoon op. Opdrachtgevers zouden een constructeur moeten selecteren die gekwalificeerd is voor het project. Daarbij hoort een redelijke honorering en een constructeur die de opdrachtgever waar geeft voor zijn geld.

Door een aantal grote problemen met de constructieve veiligheid en de hoge faalkosten hebben opdrachtgevers gelukkig steeds meer oog voor kwaliteit. Met de komst van het constructeursregister is kwaliteit ook meer zichtbaar geworden. Een goede constructeur creëert winst voor de opdrachtgever. Haast is geboden want de voorraad is beperkt.

Register ontwerper en directeur van Corsmit Raadgevend Ingenieurs

Reageer op dit artikel