artikel

Laser moet eigenschappen van glas veranderen

bouwbreed Premium

Onderzoeker Patrik Hoffmann van de Zwitserse onderzoeksinstelling Empa wil met laserstralen gewoon vensterglas veranderen in een geavanceerd product. De leider van de afdeling geavanceerde materiaalbewerkingen wil daarvoor de nieuwe ultraviolette laser gebruiken die Empa eerder deze maand officieel in gebruik nam. De installatie staat in het Zwitserse Thun en is één van de drie die […]

Onderzoeker Patrik Hoffmann van de Zwitserse onderzoeksinstelling Empa wil met laserstralen gewoon vensterglas veranderen in een geavanceerd product. De leider van de afdeling geavanceerde materiaalbewerkingen wil daarvoor de nieuwe ultraviolette laser gebruiken die Empa eerder deze maand officieel in gebruik nam.

De installatie staat in het Zwitserse Thun en is één van de drie die momenteel wereldwijd zijn gebouwd. De laser werkt tot op de nanometer precies. Hoffmann hoopt mede daardoor het vensterglas zodanig te kunnen bewerken dat het materiaal overdags als een zonnecel functioneert en ’s nachts licht geeft. Het pulserende laserlicht moet het oppervlak zodanig herstructureren dat het nieuwe fysisch-mechanische eigenschappen krijgt. In het verlengde daarvan hoopt Hoffmann het materiaal van zonnecellen zodanig te kunnen veranderen dat de elektrische verbindingen er als het ware op ‘groeien’. Empa is het Zwitserse federale laboratorium voor materiaal-wetenschappen en materiaaltechnologie.

Reageer op dit artikel