artikel

Kantorenmarkt heeft boter op het hoofd

bouwbreed

Maak een einde aan de leegstand van kantoren. Dat roept de sector. En dat doet hij steeds harder. Ontwikkelaars, beleggers, bouwers, gemeenten, adviseurs en makelaars schreeuwen om maatregelen. Aardig is vooral de vorm waarin die boodschap wordt gegoten. De een dreigt, de ander waarschuwt en weer een ander noemt de huidige situatie ‘onacceptabel’. Maar ze […]

Maak een einde aan de leegstand van kantoren. Dat roept de sector. En dat doet hij steeds harder. Ontwikkelaars, beleggers, bouwers, gemeenten, adviseurs en makelaars schreeuwen om maatregelen. Aardig is vooral de vorm waarin die boodschap wordt gegoten. De een dreigt, de ander waarschuwt en weer een ander noemt de huidige situatie ‘onacceptabel’. Maar ze vergeten allemaal dat ze het probleem zelf mede hebben veroorzaakt. Iedereen stond er de afgelopen jaren bij en keek ernaar. Of beter gezegd: verdiende er goud geld aan – diezelfde ontwikkelaars, beleggers, bouwers, gemeenten, adviseurs en makelaars, maar ook de banken. Vooral díé spelen een cruciale rol nu de zeepbel is gesprongen.

Banken hebben voor zo’n 30 miljard aan kantoorleningen op hun balans staan. Het onderpand is in werkelijkheid gierend in prijs gedaald. Maar op papier zijn het nog altijd de kleine geldmachines van vroeger. Als ze tegen de werkelijke waarde in de boeken zouden komen, komen niet alleen de beleggers maar ook de banken in grote problemen. Ze zitten in hetzelfde schuitje. En dat dreigt steeds sneller te zinken, zo stelt ook ABN Amro. De bank voorspelt een leegstand van 25 procent in 2015. De behoefte aan kantoorruimte zal namelijk met nog eens 10 procent afnemen.

Hergebruik is inmiddels het toverwoord. En transformatie is natuurlijk ook hartstikke goed, maar is maar bij een klein deel van de lege panden mogelijk. Of wilt u een nieuw flatje bij een gezellige snelwegafrit of op een uitgestorven kantorenpark aan de rand van de rand van de stad? Het moet anders, roept de sector. Partijen waarschuwen, dreigen, zijn eindelijk redelijk radeloos. Het is wachten op de eerste die eerlijk toegeeft schathemeltjerijk te zijn geworden van het bouwen van middelmatige, niet-duurzame kantoren op al even middelmatige, niet-duurzame locaties. Pas dan zal iedereen buiten de branche hun roep om verandering serieus nemen.

Directeur De Boer Communicatie – techniek & wetenschap,

Amsterdam

Reageer op dit artikel