artikel

Hoe gaan we verder

bouwbreed

Wat gaan we in de komende jaren doen in Nederland? Harm Tilman, de hoofdredacteur van ’s lands architectuurkroniek, sombert in zijn blog op de website van De Architectover het gebrek aan actie. “Er wordt in Nederland op dit moment nul komma nul gerealiseerd”. Architect Fons Verheijen klaagt op website Architectuur.nlover de verdere uitholling van de […]

Wat gaan we in de komende jaren doen in Nederland? Harm Tilman, de hoofdredacteur van ’s lands architectuurkroniek, sombert in zijn blog op de website van De Architectover het gebrek aan actie. “Er wordt in Nederland op dit moment nul komma nul gerealiseerd”. Architect Fons Verheijen klaagt op website Architectuur.nlover de verdere uitholling van de positie van de architect. Het doet hem zo langzamerhand aan de jaren zestig denken. In deze krant lees ik dat de architecten die een studie doen voor het Ministerie van Infrastructuur en Milieu naar investeringen in de Olympische infrastructuur voor 2028, vinden dat de afstand tussen Rotterdam en Amsterdam te groot is om de steden samen de spelen te laten organiseren. Het Rotterdamse bureau Casanova + Hernandezwerd tweede in de prijsvraag voor het stadhuis van Madrid maar voldoet in Nederland niet eens aan de prekwalificatie-eisen van het stadhuis van Rotterdam. De internationaal bekende Nederlandse bureaus floreren nog steeds dankzij buitenlandse opdrachten. Ondertussen is in Nederland nu CO2 -neutrale retroarchitectuur met standaardplattegronden de norm aan het worden. Nog steeds zit in geen enkele selectiecommissie en jury een architect. De discussie over de rol en kwaliteit van architectuur wordt angstvallig vermeden. Politici, ontwikkelaars en beleggers houden elkaar bezig met discussies over de waarde van vastgoed. Maar waar en hoe te bouwen is toch niet alleen een economisch vraagstuk! De enige plek waar nog over architectuur gepraat wordt is in welstandscommissies. Dus daar waar architecten elkaar de maat nemen. Wij hebben veelgeroemde instituten voor architectuur (NAi, Sfa), maar in het algemene maatschappelijke verkeer is het debat over architectuur bijna verdwenen. Daarom heb ik een tip voor De Architect: Het tijdschrift Shinkenchiku/A+U (de Japanse ‘Architect’) heeft ons deze week gevraagd samen met heel veel andere architecten mee te werken aan een speciaal mei nummer (zo snel al!) gewijd aan Japan Earthquakemet als titel: What can we do to step forward. Ben benieuwd wat er de komende maanden in Nederland in tijdschriften en op websites zal staan.

Architect en directeur MVRDV

Reageer op dit artikel