artikel

Eindelijk steun voor bouw

bouwbreed

Vandaag lijkt het kabinet te besluiten over de verkoop van de aandelen die het Rijk heeft in de luchthaven Schiphol. Met deze verkoop wil het kabinet de patstelling doorbreken die ontstaan is toen Amsterdam nee zei tegen de privatisering van de luchthaven. Het pikante aan dit besluit is dat het gelukt is dit nagenoeg geheim […]

Vandaag lijkt het kabinet te besluiten over de verkoop van de aandelen die het Rijk heeft in de luchthaven Schiphol. Met deze verkoop wil het kabinet de patstelling doorbreken die ontstaan is toen Amsterdam nee zei tegen de privatisering van de luchthaven. Het pikante aan dit besluit is dat het gelukt is dit nagenoeg geheim te houden. Met deze majeure verkoop hoopt het kabinet 4,2 miljard op te halen. De helft is bestemd voor de verkleining van het financieringstekort van het Rijk, de andere helft gaat in een grootschalige steunmaatregel voor de bouw. De top van BZK heeft de afgelopen maanden met een kleine denktank gewerkt aan deze steunmaatregel. Dat gebeurde in vertrouwelijke sfeer op het departement. De regeling is buitengewoon eenvoudig, maar kostbaar. Vandaar de koppeling met de verkoop van de aandelen in de luchthaven. In het kort komt de regeling erop neer, dat het Rijk aan alle kopers van woningen een tijdelijke premie geeft als zij daadwerkelijk investeren in nieuwbouw of overgaan tot de aankoop van een nieuwe woning. Die premie kan oplopen tot 20 procent van de bouwsom of de aankoopprijs. De regeling is eenvoudig, omdat iedereen ervoor in aanmerking komt en er een eenmalig fonds komt (op is op). Er wordt een enorme run verwacht op dit fonds, vandaar de vertrouwelijkheid. Vanaf maandag 4 april staat de regeling open voor aanvragers. Knap staaltje om zo’n reddingsoperatie voor de bouw zo te organiseren.

Adviseur Andersson Elffers Felix

Reageer op dit artikel