artikel

Commentaar / Energielabel

bouwbreed

Huis met energielabel meer waard. Dat was de ronkende kop boven een persbericht dat het ministerie van Binnenlandse Zaken vorige week verspreidde. Een flink aantal websites nam het bericht klakkeloos over. Want het onderzoek was uitgevoerd door de universiteiten van Tilburg en Maastricht en dan zullen de conclusies wel kloppen.

Niets is echter minder waar: niet een energielabel maakt dat een huis meer waard is bij verkoop, maar het feit dat een bewoner veel geld (tussen de 10.000 en 15.000 euro) heeft geïnvesteerd in maatregelen om zijn huis energiezuiniger te maken. Dat die investeringen vervolgens maar een waardestijging van gemiddeld 6000 euro opleveren vermeldde het persbericht trouwens niet. Want dan had er moeten staan dat een groener energielabel een huiseigenaar per saldo geld kóst. En die wetenschap komt het ministerie wat minder goed uit. Want Binnenlandse Zaken wil graag dat huizen onverkoopbaar worden, wanneer ze geen energielabel hebben. En om dat voor elkaar te krijgen is het van belang dat zoveel mogelijk mensen een positief oordeel hebben over het energielabel. Onderzoekers Peter Berkhout en Rob de Wildt van Rigo Research en Advies veegden gisteren in Cobouwde vloer aan met de conclusies uit het door het ministerie gefinancierde onderzoek. En de Tilburgse hoogleraar Dirk Brounen erkent ook dat hij groene investeringen niet in het door hem geleide onderzoek heeft meegewogen. Hij verweert zich door te stellen dat groene investeringen in een woning ook geld opleveren, doordat er minder hoeft te worden gestookt.Waar Brounen aan voorbijgaat is dat hij zich door minister Donner voor een karretje heeft laten spannen. En dat het ministerie van Binnenlandse Zaken onbeschaamde propaganda bedrijft door verkeerde conclusies boven zijn wetenschappelijk onderzoek te zetten.Een energielabel is prima, over nut en noodzaak liegen is onvergeeflijk.

Reageer op dit artikel