artikel

Claimen

bouwbreed Premium

Dit is nu echt zo’n woord waarop ik heb gewacht. Want om erover te kunnen schrijven, moet ik toch wachten op nieuws uit de markt. Vorige week was het dan zover. Na een stevige discussie over de huidige claimcultuur werd mij de vraag gesteld: “Wanneer ga je eens schrijven over claimgedrag”. Een kolfje dus naar […]

Dit is nu echt zo’n woord waarop ik heb gewacht. Want om erover te kunnen schrijven, moet ik toch wachten op nieuws uit de markt. Vorige week was het dan zover. Na een stevige discussie over de huidige claimcultuur werd mij de vraag gesteld: “Wanneer ga je eens schrijven over claimgedrag”. Een kolfje dus naar mijn mand, maar voordat ik losbrand eerst even de definitie van het woord claimen. De definitie luidt: Iets opeisen waarop je recht kunt doen gelden.

Maar als we bijvoorbeeld eens kijken naar mensen die zich bezighouden met boten of, helemaal aan de andere kant van het spectrum, met overleven, dan krijgt het woord claimen een geheel andere betekenis. Die luidt dan als volgt: Middels list en bedrog iemands anders goed in mijn zak draaien. Of, beschaafder uitgedrukt: Aanspraak maken door voldoende beweringen aan te dragen teneinde vervolgens te kunnen declareren en vorderen. Je wordt er bang van hoe men vandaag de dag denkt te kunnen omgaan met andermans goed en recht in een doolhof van regels. En dan te bedenken dat over de rechtspraak wordt gezegd: “Het is maar net hoe de pet van de rechter staat”. Leuk om te weten als de rechter op de dag van de uitspraak met het verkeerde been uit bed is gestapt. Grenst dit aan depressief denken of is er sprake van bangmakerij van mijn kant? Hoe het ook zij, het lijkt mij verstandig dat de bouw zich beter en sterker wapent tegen ‘claimbobo’s’. Ik doe het niet, maar ik zou beslist een voorbeeld kunnen geven van een bedrijf dat werd bestookt, terwijl weken later blijkt dat het bobobedrijf (lees de bestoker) surseance van betaling heeft aangevraagd. Studies wijzen uit dat in de bouw veel fouten worden gemaakt, die meestal in onderling overleg worden opgelost. Als we niet meer doen en niet meer met elkaar kunnen communiceren, moet ik wellicht weer straatmaker aan de hamer worden. Advies: er moet een hoop ‘geborgen’ worden.

Directeur Hoogstraten Wegenbouw

Reageer op dit artikel