artikel

Bouwblunders

bouwbreed

Ring, ring…“met Donner”. “Morgen Piet Hein, hier zijn we weer. Tijdje elkaar niet gesproken, druk, druk, druk. Ik zei laatst nog tegen mijn vrouw; het word tijd dat we ‘Den Don’ weer eens uitnodigen, want hij heeft hoognodig ministeriële regeringsinspiratie nodig. Je aarzeling en uitgestreken reformatische blik tijdens het kamerdebat waarin de onnodig hoge bouwkosten […]

Ring, ring…“met Donner”. “Morgen Piet Hein, hier zijn we weer. Tijdje elkaar niet gesproken, druk, druk, druk. Ik zei laatst nog tegen mijn vrouw; het word tijd dat we ‘Den Don’ weer eens uitnodigen, want hij heeft hoognodig ministeriële regeringsinspiratie nodig. Je aarzeling en uitgestreken reformatische blik tijdens het kamerdebat waarin de onnodig hoge bouwkosten door je linkse opponent, PvdA-er Jacques Monasch, ter discussie werden gesteld, spraken boekdelen. Jouw peinzende reactie dat je theoretisch snapt wat er werd bedoeld gaf ook aan dat je niet weet hoe het in de praktijk gaat. Daarvoor moet je uit een ander vaatje tappen of op zijn minst uit een andere familie komen. Je intellectuele twijfel dat het best wel eens zou kunnen dat er in de prijsontwikkeling van de bouwsom nergens effectieve remmers zitten is natuurlijk gewoon waar, maar dat snappen alleen je collega’s binnen het kabinet. Met behulp van enkele flessen koele Chablis bespaar ik je een peperduur en volstrekt onnodig aangekondigd onderzoek op dit gebied. Als het klimaat meewerkt, werpen we ook de vlam in de barbecue en werken we en passant aan de ‘Woonvisie’ die je het parlement hebt toegezegd. De ‘weeffouten’ die het bouwen onnodig duur maken kunnen allemaal geplaatst worden onder de vlag ‘bouwblunders’ en onzinnige regelgeving, bedacht door zichzelf instandhoudende ambtenaren. De woningmarkt is jarenlang gedomineerd door graaiende projectontwikkelaars, die geen oog hebben voor schoonheid en cultuurontwikkeling. Dat in hun kielzog gemeenten meeliftten middels te hoge grondkosten om daarmee hun falende uitgavenpatroon overeind te houden en woningbouwverenigingen hun sociaal maatschappelijk betekenis verloren, even terzijde. Nou begrijp ik ook wel dat als je met pinda’s betaald, je apen krijgt als personeel. Maar tonnen voor zo’n corporatiedirectie staan in geen enkele verhouding tot het presteren. Het wordt tijd dat er een nationale kwaliteitsbank komt waarin alle slechteriken binnen de bouwwereld aan de schandpaal worden geketend en waar iedereen zijn positieve en negatieve ervaringen kwijt kan. Een openbaar rankingsysteem doet wonderen.” Terwijl op de achtergrond een harmonium paasachtig psalmgeluid voortbracht, nam ik afscheid van mijn goede vriend, niet voordat ik hem had ingepeperd er zeker geen Europese zaak van te maken.

Algemeen directeur Techniekhuys

Reageer op dit artikel