artikel

Alle installaties in prefab energiekolom

bouwbreed Premium

Adviesbureau ID Energie heeft samen met architectenbureau Min2 voor ontwikkelaar Natuhome een kolom ontworpen waarin alle installatietechnische onderdelen van een woning zijn ondergebracht. Vanuit deze kern gaan alleen de leidingen voor de vloerverwarming, ventilatieafvoerlucht en de elektriciteit naar de woon- en slaapvertrekken.

De Natu Energy Column is onderdeel van een aantal woningtypen die architect Maarten Min van Min2 Bouw-Kunst heeft getekend. Natuhome richt zich op de bouw van zeer duurzame, geprefabriceerde design-woningen voor zowel de categorie starters als het duurdere segment. De energiekolom, bestaande uit vier verdiepingen met een vloeroppervlakte van 2,5 bij 2,5 meter, wordt in de fabriek gemaakt en op de bouwplaats als één geheel geplaatst.

Basis van de kolom, waarin ook de keuken, de badkamer en de meterkast zijn ondergebracht, is een lucht/water warmtepomp voor de verwarming en het warme tapwater. Dit warmtepompsysteem, met een binnen- en een buitendeel, is in de bovenste twee verdiepingen geplaatst. Omdat prefabricage het uitgangspunt is van Natuhome, is in principe niet gekozen voor grondgebonden energiesystemen, maar deze zijn wel mogelijk.

Volgens Ernst van Tongeren, adviseur duurzame energietechnieken en oprichter van het Alkmaarse bureau ID Energie, is het rendement van lucht/waterwarmtepompen nog wel iets lager dan een systeem met een bodemwisselaar, maar worden ze wel steeds beter. Aan de warmtepomp is een boiler gekoppeld. De installatie kan worden uitgebreid tot zonneboilersysteem. Wasmachine en vaatwasser worden gekoppeld aan een hotfill-sys­teem.

Zelfregelende roosters

Voor de ventilatie past Van Tongeren een vraaggestuurd systeem (demand flow) toe in combinatie met warmteterugwinning. Om tocht te vermijden wordt de buitenlucht niet via de buitengevel toegevoerd, maar via zelfregelende roosters die zich aan de rand van de kolom bevinden en uitkomen in de gangen van de woning. De op natuurlijke wijze instromende lucht is dan al voorverwarmd door een warmtewisselaar, die ID Energie voor de Energy Column heeft ontworpen. Van Tongeren: “Op zich geen nieuwe technieken, maar de combinatie in de prefab-kolom maakt het toch een bijzonder concept.”

Hoge kwaliteit

De energiespecialist denkt dat deze wijze van construeren een antwoord kan zijn op de problemen met mechanische ventilatiesystemen die zich op grote schaal voordoen in woningen. Ontwikkelaar Natuhome voert geprefabriceerd bouwen ver door in zijn concept vanuit de gedachte dat dit woningen van hoge kwaliteit oplevert, waar de bewoners geen omkijken naar hebben. Zo heeft de ontwikkelaar door TNO een total cost of ownership voor de woningen laten berekenen gebaseerd op een periode van 40 tot 60 jaar, zodat de eigenaar precies weet wat zijn kosten over een langere periode zijn. Hierbij worden de installaties om de 15 jaar vervangen.

Natuhome laat de woningen zoveel mogelijk cradle-to-cradle bouwen door een vaste kern van partners, zogeheten co-makers, als prefab-bouwer Vurenhawa, TNO, Grontmij, Breman en Royal Mosa.

Reageer op dit artikel