artikel

Vooroordeel = voordeel?

bouwbreed

Jaja, dat praatje over die vooroordelen kennen we nou wel, hoor ik jullie denken. Zit ook wat in. Ik kan hier wel blijven roepen dat iedereen zijn natuurlijke neiging tot wantrouwen moet laten vallen om zo de verstandhoudingen tussen twee partijen beter te laten worden. Waar ik dan eigenlijk aan voorbij ga is het feit […]

Jaja, dat praatje over die vooroordelen kennen we nou wel, hoor ik jullie denken. Zit ook wat in. Ik kan hier wel blijven roepen dat iedereen zijn natuurlijke neiging tot wantrouwen moet laten vallen om zo de verstandhoudingen tussen twee partijen beter te laten worden. Waar ik dan eigenlijk aan voorbij ga is het feit dat vooroordelen ook wel eens positief kunnen bijdragen aan een project. Laten we mij nu eens als voorbeeld nemen. Ik ben inmiddels een jaartje van school en erg bewust van het feit dat ik nagenoeg niets wist/weet van hoe een bouwwerk nou daadwerkelijk tot stand komt. Gelukkig dachten de mensen om me heen dat net zo hard als ik. Niet prettig zou je denken, maar het grote voordeel is dat iedereen aanvoelt dat alles drie keer uitgelegd moet worden, en dat naderhand nog even gecheckt wordt of alles wel goed is gegaan. Vooroordelen leiden dan tot een kritische houding, en daarmee als het goed is tot een beter eindresultaat (mits de persoon in kwestie daar tegen kan, maar dat is een ander verhaal). Bewustzijn van en reageren op vooroordelen kan ervoor zorgen dat ervaringsblindheid wordt voorkomen. Veel interessanter wordt het dan ook als je met iemand met veel ervaring werkt, en er (onbewust) vanuit gaat dat ‘ie net zoveel en waarschijnlijk meer van de bouwwereld weet als jijzelf. Klinkt misschien niet echt positief kritisch, maar ik zie zelf de communicatiestoornissen al ontstaan. O, ik dacht dat jij… Ja, maar dat doen we altijd zo… Moet je eens opletten hoe vaak communicatie op een aangeleerde, bijna automatische manier plaatsvindt (hoor ik iemand cliché roepen?). Als je iemand dan niet uit zijn schulp trekt door net die vraag te stellen over datgene waar hij geen verstand van heeft, kan dat alleen maar blinde vlekken opleveren in de einduitkomst. Moet je je voorstellen dat een konijntje op basis van zijn 364 dagen ervaring heeft geleerd dat zijn verzorger het beste met hem voor heeft. Logische conclusie, want hij krijgt iedere dag te eten, wordt goed verzorgd en als hij zich niet lekker voelt, komt er zelfs een konijnendokter. Totdat op dag 365 Kerstmis is aangebroken.

Kritieke Waarde

Reageer op dit artikel