artikel

Vertrouwen

bouwbreed

Philip Dormer Stanhope, beter bekend als Lord Chesterfield, de bekende Engelse staatsman uit de eerste helft van de 18de eeuw, had het destijds al door. “Wanneer je iemands overheersende hartstocht hebt ontdekt, denk er dan aan, hem nooit te vertrouwen in zaken waar die hartstocht mee is gemoeid.” Kijkend vanaf de heuvels rond Bath naar […]

Philip Dormer Stanhope, beter bekend als Lord Chesterfield, de bekende Engelse staatsman uit de eerste helft van de 18de eeuw, had het destijds al door. “Wanneer je iemands overheersende hartstocht hebt ontdekt, denk er dan aan, hem nooit te vertrouwen in zaken waar die hartstocht mee is gemoeid.”

Kijkend vanaf de heuvels rond Bath naar de stad schoten deze wijze woorden mij te binnen denkend aan de ING. Dat Jan Hommen een bonus krijgt, zal allemaal wel volgens de regelen der kunst zijn. Dat hij ervan afziet, valt te prijzen. En toch is er meer dan een pint nodig om een nare smaak weg te spoelen.

Hoe zit dat nou? Een bank die door de belastingbetalers is geholpen met een slordige 10 miljard waarvan de helft nog moet worden terugbetaald. Die op de pensioenuitkeringen wil korten omdat het slecht gaat. Hebben Peter Elverding, u weet wel van de gelijknamige commissie die de regels in de ruimtelijke ontwikkelingen in ons land wil versnellen, en Lodewijk de Waal, de oud-FNV-voorzitter, dan zitten slapen. Beiden zitten vanuit de raad van commissarissen van ING in de remuneratiecommissie.

Het is van tweeën één. Of het gaat goed, dus Jan Hommen heeft zijn bonus verdiend en de pensioenen hoeven niet gekort te worden, of het gaat slecht, dus moeten de pensioenen worden gekort en krijgt Jan Hommen geen bonus. De nare smaak komt dan vooral omdat Hommen afgelopen maandag verongelijkt liet weten dat het allemaal volgens de regels is gegaan. Zo is ook de kredietcrisis ontstaan, helemaal volgens de regels.

Deze week liggen ook andere bankiers onder vuur. Een aantal van hen in de Londense City zouden de Libor, de Londense tegenhanger van de Euribor, de rente waartegen banken elkaar kort geld lenen, gemanipuleerd hebben. Die zou bewust laag zijn gehouden. Het was vlak voor en ook nog tijdens de kredietcrisis toen banken al de grootste moeite hadden bij elkaar geld te lenen. Centrale banken hebben toen ook miljarden aan liquiditeiten in de markt gezet. Een lage rente is dan in het belang van de banken.

Helaas hebben bedrijven en consumenten daar nauwelijks van geprofiteerd. Die konden de hoofdprijs betalen als ze al geld kregen. Die oude Chesterfield had dus helemaal gelijk. Vertrouw nooit een bankier.

Reageer op dit artikel